Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Försvarslektorn: ”Kontraproduktivt om det vore Ryssland”

Publicerad

Den robot som slog ner i Przewodów i östra Polen under tisdagen var rysktillverkad men avfyrades troligen inte från rysk mark, uppger president Biden. För ryska intressen vore det kontraproduktivt att provocera Nato i det här läget menar försvarslektorn Magnus Christansson.

– Bidens uttalande handlar mycket om att inte skruva upp situationen, att man ska ta reda på vad som inträffat innan man försöker fördela skulden, säger Magnus Christansson, forskare och lektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan i SVT:s Morgonstudion.

USA:s president Joe Biden som är på plats i Bali för G20-mötet har sagt att den robot som sköts mot östra Polen troligen inte avfyrats från Ryssland. Uppgifter från amerikanska myndighetskällor till nyhetsbyrån AP gör också gällande att roboten troligen avfyrades från ukrainsk mark.

Kriget i Ukraina

Både Ukraina och Ryssland använder luftvärnsrobotar från Sovjettiden.

– Det skulle kunna vara en ukrainsk luftvärnsmissil som har använts för att bekämpa ett ryskt mål, drönare eller missil. Det är svårt att veta innan man sett någon typ av teknisk bedömning, säger Christiansson.

Natoländerna samtalar

Att Ryssland i det här läget, då västs stöd till Ukraina är starkt, skulle stå för en provokation av det här slaget är kontraproduktivt för ryska intressen menar han.

– Skulle det vara en medvetet ryskt anfall måste det i så fall vara en del av en större idé att pröva allianssolidariteten, ytterst Natos artikel fem, säger Christansson.

Efter gårdagens robotnedslag har Natoländernas ledare varit i kontakt med varandra och försvarsalliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg har talat med Polens president Andrzej Duda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet