Arkivbild. Svenska soldater i Mali den 26 november 2016. Foto: Alexander Karlsson, Försvarsmakten

Försvarsmakten om Mali: Svenska styrkan påverkas inte av upproret

Uppdaterad
Publicerad

Just nu finns 150 stycken försvarsanställda svenskar i FN:s militära insats Minusma i Mali. Försvarsmakten uppger att den svenska styrkan inte har påverkats av vad försvarsmakten bedömer är ett uppror bland soldater i Mali som inte har fått någon lön.

FN:s militära insats Minusma i Mali är den dödligaste av alla FN-ledda insatser, visade forskning från fredsforskningsinstitutet Sipri så sent som i maj.

Den norska ambassaden i Bamako har varnat norrmän i landet för en möjlig militär statskupp och uppmanat människor att hålla sig hemma, rapporterar Reuters på tisdagen.

Uppgifterna om en statskupp i Mali – hur kan du kommentera det?

– Vi har uppgifter om det uppror som pågår strax utanför Bamako, en och en halv mil nordväst om Bamako, en plats som heter Kati, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare vid försvarsmakten.

Hur påverkar det den svenska insatsen?

– Det har inte gjort det. Den svenska styrkan är inte påverkad av de här händelserna. De flesta befinner sig i Gao, vilket är lång ifrån den platsen där det här upproret pågår.

Maliska soldater vid ingången till en militärbas i staden Kati i Mali. Foto: Ap, Mohamed Salaha 18 augusti 2020

Ny svensk styrka

I maj anlände en ny svensk styrka – ett skyttekompani som är baserat i de östra delarna av landet. Just nu är 150 försvarsanställda svenskar på plats. Det finns viss personal i huvudstaden Bamako.

– Vi har en del personal i Bamako. I nuläget har vi inga indikationer på att det skulle vara några oroligheter inne i staden. Personalen löser sina uppgifter precis som vanligt, säger Fagerstedt.

Obetalda soldater

Enligt försvarsmakten är de maliska soldaterna missnöjda med deras situation.

– Den informationen som vi har fått genom olika öppna källor är att upproret handlar om att soldaterna som är stationerade i Kati inte har fått någon lön, säger Therese Fagerstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.