Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när beslutet om en evakueringsstyrka klubbas i riksdagen i klippet. Foto: Sveriges riksdag & Marwan Ali/AP/TT

Riksdagen ger klartecken om evakueringsstyrka till Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges riksdag har under söndagen fattat beslut om att skicka en väpnad evakueringsstyrka om högst 400 man till Sudan. I realiteten räknar man med att det kommer att handla om drygt 150.

Säkerhetssituationen och det humanitära läget i Sudan bedöms mycket allvarligt. Flera länder försöker just nu få ut sina diplomater och medborgare ur landet, däriband Sverige.

Riksdagen gav under söndagen klartecken för att skicka en väpnad styrka till Sudan, där omkring 100 svenskar inklusive ambassadpersonal med familjer uppges befinna sig. Evakueringsinsatsen gäller enligt utskottsbetänkandet ”svenska och utländska medborgare samt materiel”.

Guna Graufelds, pressekreterare på Försvarsmakten, bekräftar att man har tagit emot ett uppdrag från regeringen.

– Men i nuläget kan vi av säkerhetsskäl inte berätta mer än så, säger hon till SVT Nyheter.

Aktivera stödstyrkan

Enligt uppgift till SVT Nyheter har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) fått en förfrågan från UD om att i närtid aktivera stödstyrkan. Den är till för att stödja utlandsmyndigheter i situationer då många svenskar drabbas av större händelser utomlands, till exempel politiska oroligheter.

”Det stämmer att vi har fått en förfrågan från UD med anledning av situationen”, skriver Jenny Wärja, chef i beredskap på MSB, i ett mejl till SVT Nyheter.

Exakt när evakueringsinsatsen kommer att genomföras, med vilken personal och hur samarbetet med andra länder kommer se ut är inget Försvarsmakten kan kommentera.

Försvarsflyg mot regionen

Utrikesutskottet har föreslagit och riksdagen beslutat att regeringen får mandat att skicka en evakueringsstyrka om högst 400 man.

– Det är oklart om 400 man kommer att behövas, säger utrikesutskottets ordförande Aron Emilsson (SD) till SVT Nyheter.

Enligt Håkan Svenneling (V), utrikespolitisk talesperson, räknar man med att skicka runt 150 man.

Styrkan, eller en del av styrkan, är redan på plats i närområdet. Under helgen avgick tre plan från Försvarsmakten i riktning mot regionen, visar uppgifter från flygbevakningssidor. Försvarsmakten har avböjt att kommentera uppgifterna.

Uppdraget ska genomföras genom samverkan och samordning med andra stater och internationella organisationer. Insatsen bedöms kunna avslutas senast den 30 juni.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesutskottets ordförande Aron Emilsson (SD) om beslutet att skicka en evakueringsstyrka till Sudan i klippet. Foto: Rebecka Haglund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet