Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera länder har nu inlett evakueringar. Se när medborgare från Saudiarabien får hjälp att lämna Sudan. Foto: SABTVS via EBU

Våldsamheterna fortsätter i Sudan – flera länder evakuerar

Uppdaterad
Publicerad

Flera länder försöker nu få ut sina medborgare ur Sudan medan våldsamheterna fortsätter.

Alla amerikanska diplomater och deras familjer har evakuerats från huvudstaden Khartoum, meddelar landets utrikesdepartement.

Situationen i Sudans huvudstad blir allt mer desperat. Människor har sedan snart en vecka tillbaka flytt de rasande striderna, mellan den reguljära armén och paramilitära RSF; de två huvudgrupperna i landets militärregim.

Flera evakueringsinsatser

Amerikanska utrikesdepartementet bekräftade natten mot söndag, svensk tid, att all personal på landets ambassad i Khartoum och deras familjer har evakuerats till Etiopien. Ambassaden är tillsvidare stängd.

Oroligheter i Sudan

Cirka 100 amerikanska soldater i tre MH-47-helikoptrar genomförde operationen, skriver nyhetsbyrån AP.

”Vi fortsätter att hjälpa amerikaner att planera för sin egen säkerhet. Vi kommer också att fortsätta att trycka på för att utöka vapenvilan för att förhindra ytterligare skada på den sudanesiska nationen”, twittrar utrikesminister Antony Blinken.

Även Storbritannien har evakuerat sin ambassadpersonal från landet, uppger premiärminister Rishi Sunak under söndagseftermiddagen.

Flera länder försöker evakuera

Flera andra länder försöker just nu få ut sina diplomater och medborgare ur landet, däriband Sverige. På söndagen gav riksdagen klartecken till regeringen att skicka väpnade styrkor till landet för att ”i enlighet med folkrätten stödja och genomföra en evakueringsinsats av svenska och utländska medborgare samt materiel”.

Frankrike meddelar på söndagen att man inleder en ”snabb evakueringsinsats”. Enligt det franska utrikesdepartementet kommer man att hjälpa europeiska medborgare och personer ”från allierade länder”.

Tusentals på flykt

Fler än 400 människor har hittills dött i striderna, uppger AP.

Internet var till stor del utslaget natten mot söndag, enligt Netblocks som analyserar den globala nättrafiken.

FN beräknar att över 20 000 människor har flytt Sudan och många av Khartums fem miljoner invånare har lämnat staden för att söka skydd i mindre städer och orter.

Bakgrund: Två generaler strider om makten

En maktkamp inom det militära styret i Sudan urartade i stora våldsamheter lördagen den 15 april.

Striderna står mellan den sudanesiska armén, ledd av general Abdel Fattah al-Burhan, och de paramilitära styrkorna RSF (Rapid Support Forces) som leds av general Mohamed Hamdan Dagalo.

Bägge generaler gör anspråk på att leda landet. Båda är också föremål för anklagelser om omfattande människorättsbrott, när de slagit ned demokratiskt motstånd.

Militären avsatte 2019 diktatorn Omar al-Bashir, när denne var pressad av omfattande protester i landet där sudaneser tröttnat på hans styre.

Innan de kom på kant med varandra skapade generalerna ett juntastyre och lovade till en början att dela med sig av makten under en övergång mot ett demokratiskt Sudan. Men i oktober 2021 skedde en ny militärkupp där de civila ledare som var med och styrde petades eller fängslades. En regelrätt militärjunta tog vid, med de två generalerna i täten.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet