Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regeringen vill kunna skicka en svensk väpnad styrka till Sudan, meddelade Utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonson under en pressträff på söndagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill skicka väpnad styrka för evakuering i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill skicka en svensk väpnad styrka till Sudan för att bistå vid en evakuering av svenska medborgare i landet.

– Styrkan ska på egen hand och tillsammans med andra partners kunna genomföra skydds- räddnings- och fritagningsinsatser om det behovet uppstår, säger försvarsminister Pål Jonson (M) på en pressträff.

Riksdagen kommer under söndagen kallas till ett extrainsatt sammanträde för att rösta om att låta regeringen ställa en väpnad styrka till förfogande för att stödja och genomföra en evakueringsinsats av svenska och utländska medborgare i Sudan.

Det meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) i dag.

Oroligheter i Sudan

– Situationen på marken och utvecklingen framöver innehåller många osäkerhetsmoment. Sverige måste helt enkelt ha beredskap att kunna agera, säger Jonson.

Hoppas på snabb röstning i riksdagen

Att skicka en svensk väpnad styrka till ett annat land kräver godkännande från riksdagen. Någonting som sannolikt kommer ges då oppositionspartierna stödjer insatsen enligt Ekot.

– Styrkan kan komma iväg så snabbt som vi kan få ett bra och tydligt mandat från riksdagen, säger Jonson.

Den primära målgruppen för evakueringsinsatsen är enligt Jonson UD:s personal, deras anhöriga samt övriga svenska medborgare som skrivit upp sig på UD:s Sverigelista.

Se pressträffen med utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M) i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet