Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rök har synts i huvudstaden under lördagens utlovade vapenvila. Hör SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås om det aktuella läget i Sudan. Foto: AFP

Vapenvila i Sudan bröts – utländska medborgare evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Den utlovade vapenvilan i Sudan har återigen brutits då skottlossning hörts i huvudstaden Khartum på lördagen.

Under lördagen meddelade den sudanesiska armén att man skulle påbörja evakueringen av medborgare från USA, Storbritannien, Frankrike och Kina.

Överenskommelsen mellan de båda parterna, Sudans armé och den paramilitära gruppen RSF, kom efter påtryckningar från omvärlden att upphöra med striderna under den muslimska högtiden Eid al-fitr, som avslutar Ramadan. FN:s generalsekreterare António Guterres och USA:s utrikesminister Antony Blinken var några som vädjande.

Löftet var tre dagars vapenvila med start på fredagen. Men enligt nyhetsbyrån Reuters reporter på plats hördes ljudet av fortsatta strider under natten till lördagen.

Oroligheter i Sudan

Amerikanska diplomater evakuerade

Under dagen kom även beskedet att både diplomater och medborgare från USA, Storbritannien, Frankrike och Kina ska evakueras. Sudans arméchef uppgav att de skulle underlätta och säkra evakueringen ”de närmsta timmarna”, enligt ett uttalande.

Amerikanska utrikesdepartementet har bekräftat att all personal på landets ambassad i huvudstaden Khartoum och deras familjer har evakuerats, och att ambassaden är stängd tills vidare.

”Vi fortsätter att hjälpa amerikaner att planera för sin egen säkerhet. Vi kommer också att fortsätta att trycka på för att utöka vapenvilan för att förhindra ytterligare skada på den sudanesiska nationen”, twittrar Antony Blinken.

Sveriges regering uppgav under fredagen att den vill skicka en svensk väpnad styrka till Sudan för att bistå vid en evakuering av svenska medborgare i landet.

”På randen efter fullskaligt krig”

Enligt SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås börjar det bli bråttom att få till evakueringen då mat och vatten börjar sina i den krigsdrabbade huvudstaden.

– Det man fruktar nu är att det står på randen till ett fullskaligt inbördeskrig. Det finns massor med olika väpnade grupper, det finns porösa gränser och instabila grannländer, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Det var den 15 april som striderna urartade mellan landets armé och den paramilitära gruppen RSF (Rapid Support Forces). Över 400 människor har dödats och 3 500 skadats under striderna, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet