Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Afrikakorrespondent om Wagners aktivitet i Sudan. Foto: TT/AP/SVT

Uppgifter: ”Tunga vapen” från Wagnergruppen flödar in i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler rapporter kommer om att den ryska paramilitära Wagnergruppen har ett finger med i spelet i Sudankonflikten och enligt CNN flödar nu Wagnervapnen in i landet.

– Deras modell går ut på att erbjuda träning och vapen till olika väpnade grupper i utbyte mot att få driva gruvor, säger SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Nyligen sa Wagners chef Jevgenij Prigozjin att gruppen inte harnågon närvaro i landet. Men mycket pekar på att det inte stämmer.

Detär känt att Wagner gjorde entré i landet redan i slutet av 2017, påinbjudan av den dåvarande diktatorn och numera internationelltefterlyste Omar al-Bashir. Men när Bashir störtades 2019 bytte mansnabbt lojalitet och gick över till kuppmakarna.

Oroligheter i Sudan

Skickat luftvärnsrobotar

Wagnergruppen ärkända för att förneka och lägga ut dimridåer kring sin verksamhet.Allt för att kunna uppfylla sina syften om lukrativa gruvkontraktoch träning av väpnade grupper, inte minst i afrikanska länder.

Wagnergruppen ska nu även ha skickat luftvärnsrobotar till densudanesiska milisen RSF i striderna mot landets armé, uppger flerakällor för CNN.

Lojala till den som betalar

Men gruppen har tidigare haft affärsrelationer med båda parter i konflikten. Något som tydligt visar gruppens affärsmodell.

Lojalitetenligger alltid hos den som är vid makten och den som betalar. Allrahelst där man kan livnära sig påoroligheter och på tvivelaktiga ledare.

I videon listar SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås tre skäl till varför Wagnergruppen söker inflytande i det konfliktfyllda Sudan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet