Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kristersson uppmanade svenskar som befinner sig i Sudan att fortsätta söka skydd och hålla sig inomhus. Foto: AFP

Regeringen förbereder evakuering av svenskar i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Situationen i Sudan är allvarlig efter att strider brutit ut mellan landets militär och den paramilitära gruppen RSF. Nu har regeringen förberett för att kunna bistå i ett internationellt evakueringsuppdrag.

Regeringen gör det möjligt att evekuera utsänd ambassadpersonal och deras anhöriga och bistå svenskar på olika platser i Sudan, säger Ulf Kristersson på en pressträff.

Något evakueringsuppdrag är dock inte möjligt att genomföra just nu på grund av säkerhetsläget enligt Kristersson.

– Vi hoppas att det ändrar sig väldigt snart, säger han.

I förrgår ska regeringen fattat beslut som möjliggör att Sverige kan delta i en internationell evakueringsinsats för svenska och utländska medborgare som är fast i Sudan.

– Regeringen och våra myndigheter står helt redo och kommer göra allt vi kan, säger Kristersson som ber att få återkomma med mer information.

Kristersson uppmanade svenskar som befinner sig i Sudan att fortsätta söka skydd och hålla sig inomhus.

UD: Ett hundratal svenskar kan vara där

Enligt UD är ett 20-tal personer registrerade på svensklistan i Sudan. Därtill finns ett tiotal personer i landet med kopplingar till UD eller andra internationella organisationer. Uppskattningsvis upp till ett hundratal svenskar kan befinna sig i landet, men antalet är svårt att bestämma. Svenskar som är oroliga uppmanas kontakta ambassaden som regelbundet uppdaterar sin hemsida på Sweden Abroad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.