Hanteringen av det förmodade mordet på journalisten Jamal Khashoggi har blivit en diplomatisk framgång för Turkiets Erdogan. Foto: Ozan Kose/AP

Analys: Försvinnandet får Turkiet att komma in i värmen

Publicerad

ANALYS · Om Saudiarabiens plan med det förmodade mordet på Jamal Khashoggi var att demonstrera sin makt, måste det ses som ett misslyckande. Istället har omvärlden slutit upp kring Turkiet, som agerat ledstjärna i den till synes omöjliga kampen att gå till botten med det misstänkta mordet.

Tomas Thorén

Reporter, Turkiet

Det duggregnar och kameramän kivas om de bästa platserna utanför avspärrningarna vid det saudiska konsulatet i Istanbul. Här står världspressen prydligt uppradad.

Men vår närvaro hjälper föga, antagligen kommer vi ändå aldrig få fullständig klarhet i vad som egentligen hände med Jamal Khashoggi där inne för två veckor sedan, bakom de diplomatiska spelreglernas skyddande murar.

Saudierna väntas nu svänga från total förnekelse till att lägga skulden på en enskild ”förhörsledare”, enligt medieuppgifter.

Turkiet har skickligt pressat det saudiska kungadömet dit, utan att få dem att offentligt tappa ansiktet.

President Erdogan har upprepade gånger krävt svar från saudierna utan att använda hårda ord, som vi vet att han inte drar sig för när det gäller andra länder. Samtidigt har islamistiska kretsar inom hans eget parti varit mer offensiva.

Töväder mellan Turkiet och västvärlden

Det är en försiktig balansgång ämnat för att inte hamna i en fullskalig kris med den mäktiga nationen som också är en nära allierad till USA.

Samtidigt märks flera tecken på töväder mellan Turkiet och västvärlden. En relation som för bara några veckor sedan beskrevs som värre än någonsin.

Turkiets och USA:s kollisionskurs förvärrades avsevärt när Erdogan vägrade ge efter för Donald Trumps påtryckningar för att få Turkiet att släppa den amerikanska frikyrkopastorn Andrew Brunson fri.

Men i förra veckan släpptes Brunson och reste direkt från husarresten i Istanbul till en presskonferens med Donald Trump i Vita huset.

Den turkiska liran reagerade genast positivt och har återhämtat sig något, om än inte till samma nivåer som innan Donald Trump offentliggjorde sanktionerna mot Turkiet i somras.

Diplomatisk framgång för Turkiet

Allting tyder på att det nu är bäddat för att saudierna ska ta på sig mordet på den saudiska journalisten med ursäkten att det var ett ”misstag”. Diplomatiskt ser det ut att bli en framgång för Turkiet, men med en kompromiss som alla kan gå med på.

Priset är sanningen och rättvisan. Utsikterna för en oberoende utredning eller rättvis prövning av mordet på Jamal Khashoggi ser nämligen precis lika becksvart ut som när historien uppdagades, om inte ännu sämre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa skeenden”.

Saudisk journalist död

Mer i ämnet