Föräldrar till några av de 43 bortförda mexikanska studenterna på väg till möte med presidenten under fredagen. Foto: Fernando Llano / AP Photo / TT

Försvunnen student i Mexiko identifierad

Publicerad

Det har blåst nytt liv i utredningen av vad som hände de 43 lärarstudenterna som försvann i Mexiko 2014.

Universitetet i Innsbruck i Österrike har med hjälp av dna-teknik på benfragment bekräftad identiteten på en av de försvunna studenterna uppger Reuters. Under de sex år som gått sedan försvinnandet har endast en person tidigare identifierats.

Under fredagen hade föräldrar till de försvunna studenterna ett privat möte med president López Obrador där de blev uppdaterade om den senaste utvecklingen i utredningen.

När presidenten kom till makten för 19 månader sedan var en av hans första åtgärder att inrätta en sanningskommission för att utreda vad som verkligen hänt. Bortförandet av lärarstudenterna har blivit till en symbol för kampen mot korruption och våld i Mexiko.

Hittades inte där kropparna sägs ha dumpats

Enligt officiella uppgifter fördes lärarstudenterna bort av korrumperade poliser efter sammandrabbningar i staden Iguala. De ska sedan ha dödats och bränts av kriminella gängmedlemmar, för att sedan dumpas på soptippen i Cocula.

Åklagare ifrågasätta nu de officiella uppgifterna, då benfragmenten från den identifierade 19-åringen hittades en knapp kilometer från platsen där de brända kropparna sägs ha dumpats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.