Mexiko kritiseras i studentutredning

Publicerad

Oberoende experter, som granskat fallet med de 43 mexikanska studenter som försvunnit, anklagar myndigheter för att ha obstruerat deras utredning.

Kommissionen, som har arbetat med fallet i ett år, är också kritisk till de mexikanska styrkornas roll i studenternas tragiska försvinnande i Iguana i delstaten Guerrero i september 2014.

Rapporten har skrivits av en interamerikansk kommission om mänskliga rättigheter. I den drygt 600-sidiga rapporten beskrivs det hur utredarna förhindrats från att intervjua 17 misstänkta gärningsmän som sitter fängslade. Myndigheter har dessutom försökt lägga hinder för utredningen och ”en smutskampanj i medier” har försvårat kommissionens arbete.

Studenterna försvann efter en sammandrabbning med polis. Endast två kroppar har identifierats genom dna-analys av förkolnade kvarlevor. Regeringen har tidigare uppgett att studenterna mördats av ett kriminellt gäng som misstog dem för att vara konkurrenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.