Israels luftangrepp har skapat stor förödelse i Gaza. Här cyklar två palestinier förbi en rasad byggnad efter en attack på tisdagen. Foto: Mohammed Saber/EPA

Flera döda i Gaza efter nya attacker i natt

Uppdaterad
Publicerad

Minst sex personer har dött efter israeliska luftanfall på Gazaremsan under onsdagsmorgonen, skriver nyhetsbyrån AP. De diplomatiska försöken att få till ett eldupphör fortsätter, men har ännu inte lyckats.

Under natten till onsdagen har våldsamheterna mellan Israel och militanta palestinska grupper fortsatt.

I södra och centrala Israel fick nya raketattacker varningssirenerna att ljuda. Samtidigt svarade Israel med luftanfall, bland annat över staden Khan Younis i den södra delen av Gazaremsan. Minst sex personer har dött och ett hus som varit hem åt 40 personer från samma familj rasades sönder, enligt AP.

Israel-Palestina 2021

Nio dagar har gått sedan Israels attacker mot Gaza började, något som slagit extremt hårt mot Hamas, enligt Israels president Bejamin Netanyahu.

Han har tidigare sagt att attackerna kommer att fortsätta ”så länge det behövs för att återställa lugnet för Israels medborgare”.

Uppgifter om eldupphör

Över 200 människor, varav 63 barn, har dött i Gaza sedan våldsamheterna startade, enligt den regionala sjukvårdsmyndigheten. Tolv israeler, inklusive två barn, har dödats i attackerna. Enligt Världshälsoorganisationen WHO har Israels attacker orsakat skador på åtminstone 18 sjukhus.

Runt om i världen ökar kraven på att våldet ska upphöra. Frankrike har lagt fram ett resolutionsförslag om eldupphör i FN:s säkerhetsråd. Förslaget har tagits fram tillsammans med Egypten och Jordanien.

Det har cirkulerat uppgifter om att en vapenvila mellan Israel och Hamas kan vara på väg. Tre källor med insyn i förhandlingarna uppger för New York Times att parterna börjar närma sig varandra. Hamasbefälet Moussa Abu-Marzouk säger till tidningen att man är redo för vapenvila  – men att Israel krävt att Hamas stoppar sina attacker i två till tre timmar innan Israel tar sitt beslut. Något han beskriver som ”envist” från Israels sida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet