En palestinsk man i Gazaremsan gör segertecknet trots förödelsen efter ett av tisdagens flyganfall. Foto: Mohammed Saber /EPA

Frankrike agerar i säkerhetsrådet

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike har föreslagit en resolution gällande eldupphör i konflikten mellan Israel och Hamas i FN:s säkerhetsråd. Förslaget har tagits fram i samarbete med Egypten och Jordanien.

Pekings FN-ambassadör Zhang Jun säger till journalister att hans grupp har hört förslaget som är ett försök att få stopp på krisen och säkra fred i Mellanöstern.

”För Kinas del så stödjer vi det definitivt”, säger ambassadören.

Israel-Palestina 2021

Förslaget lades fram efter ytterligare ett möte i säkerhetsrådet där man inte kunnat enas om ett gemensamt uttalande.

Sporadiska attacker

Under tisdagskvällen syntes raketer avfyras mot Israel från Gaza. Och onsdagsdygnet inleddes med sporadiska attacker över Gazaremsan, och lågt flygande israeliska stridsflygplan som höll befolkningen vaken.

Sjubarnsmamman Randa Abu Sultan säger att hennes familj knappt vet vad sömn är längre.

-Vi är alla skräckslagna över ljuden av explosioner, robotar och stridsflygplan. Vi sitter alla tillsammans i samma rum. Min fyraåring säger att han är rädd att om han somnar så kommer han att vakna upp och hitta oss andra döda, säger hon till nyhetsbyrån AFP.

Uppgifter om vapenvila

Under tisdagskvällen cirkulerade obekräftade uppgifter i israeliska medier om att vapenvila trots allt håller på att förhandlas fram mellan Israel och Hamas.

En hebreisk tv-kanal hävdar att Egypten har ett förhandlingsförslag som går ut på att en vapenvila träder i kraft klockan 6 på torsdag morgon. Enligt en artikel i Times of Israel ska Hamas ha gått med på förslaget men Israel har ännu inte svarat.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu upprepade dock tidigare under dagen att anfallen mot Gaza kommer att fortsätta så länge det krävs för att ”återställa lugnet för Israels medborgare”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Israel-Palestina 2021

Mer i ämnet