USA:s president Donald Trump. Foto: AP

Förtroendet för Trump fortsatt rekordlågt

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska folkets förtroende för president Donald Trump har varit lågt i flera månader. Enligt en analys publicerad av CNN så har endast en president i modern tid fått lika lågt betyg av väljarna.

Enligt det amerikanska analysföretaget Gallup så har bara 41 procent  av amerikanerna förtroende för presidenten. Det innebär en liten uppgång jämfört med förra veckans låga siffra på 38 procent men presidenten har fortfarande skäl att oroa sig enligt CNN

Lägst förtroende hade amerikanerna för Donald Trump den 21 mars, då endast 37 procent tyckte att presidenten gjorde ett bra jobb.

61 procent hade förtroende för Obama

Barack Obama hade förtroende från 61 procent av amerikanerna när han suttit lika länge på presidentposten i början av juni 2009 och för George W Bush var siffran 55 procent vid samma tid 2001.

Den enda president som haft lägre förtroendesiffror efter 4 månader vid makten är Bill Clinton, som i början av juni 1993 bara hade förtroende från 37 procent av den amerikanska befolkningen.

Skandalomsusad vår

President Trump har haft en skandalomsusad vår med problem både inrikes och utrikes. Den pågående brottsutredningen kring Rysslands eventuella inblandning i det amerikanska valet och turerna kring före detta FBI-chefen James Comey, som fick sparken av Trump, har tagit stor plats i amerikansk media under våren.

LÄS MER: FBI-chefen fick sparken – detta har hänt

Utomlands gjorde sig presidenten föga populär när han i förra veckan tillkännagav att USA kommer lämna Parisavtalet. Ett beslut som även fick stor kritik från amerikanskt håll.

LÄS MER: USA lämnar Parisavtalet

Stora problem för Republikanerna

Donald Trumps förtroendesiffror har, enligt Gallup, legat mellan 43 procent och 37 procent sedan mars månad. Och om siffrorna inte ökar kan det även innebära stora problem för det republikanska partiet. Statistiken talar nämligen för att ett parti vars president har under 50 procent folkligt förtroende i genomsnitt tappar 36 platser i valet till representanthuset. 

Enligt CNN behöver Demokraterna bara ta 24 stolar för att återfå majoriteten i representanthuset. Det skulle innebära stora problem för Donald Trump och sätta honom i samma sits som Barack Obama, som under stora delar av sin tid vid makten var tvungen att handskas med en republikansk majoritet i representanthuset. 

LÄS MER: Är det början till slutet?

Det amerikanska mellanårsvalet äger dock inte rum förrän i november 2018, så Trump har lite tid på sig att putsa till siffrorna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.