Fortsatt EU-granskning av skattelättnader

Publicerad

Luxemburg och Polen är senast ut i EU-kommissionens stadiga granskning av om olika skattelättnader kan ses som otillåtet statsstöd. Två nya undersökningar har nu inletts, uppger kommissionen i ett uttalande.

I Luxemburg gäller det beslut från 2008 och framåt som kommissionen misstänker att har gett den franska energijätten GDF Suez – som numer heter Engie – fördelar som andra bolag inte har haft.

”De (skattebesluten) verkar motsäga de nationella skattereglerna och tillåta GDF Suez att betala mindre i skatt än vad andra företag gör”, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i uttalandet.

För Polen handlar det om nya skatteregler inom handeln där företag med lägre omsättning också får en lägre skattesats – något som kommissionen ser som otillåtet på EU-nivå. Tidigare i somras fick även Ungern bannor för ett liknande system.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.