Militären har patrullerat Santiagos gator för första gången sedan militärdiktaturen. Foto: PEDRO UGARTE/ TT

Tretton döda i Chile – presidenten kallar till politiska samtal

Uppdaterad
Publicerad

För tredje natten i rad utlystes utegångsförbud i Chiles huvudstad Santiago. Oroligheterna i landet har hittills krävt minst tretton dödsoffer, enligt dagstidningen El Mercurio.

Sedan kl 20 lokal tid fick invånarna i Chiles huvudstad Santiago inte vistas utomhus. På presidenten Sebastián Piñeras order patrullerades gatorna av militären, för första gången sedan militärdiktaturen 1970- och 80-talen.

Under natten till tisdagen var fjorton av Chiles sexton regioner och nästan 75 procent av befolkningen under någon form av undantagstillstånd med begränsad mötes- och rörelsefrihet, rapporterar dagstidningen El Merucrio. Enligt samma tidning, som hänvisar till inrikesdepartementet, har minst tretton människor dött under oroligheterna.

Protesterna började med demonstrationer mot höjda priser i kollektivtrafiken, men har sedan helgen kantats av plundring och omfattande förstörelse och bränder. Bara en av sex tunnelbanelinjer fungerar efter kravallerna. Sedan dess har parlamentet upphävt höjningen av biljettpriserna, men protesterna har fortsatt.

Sjukhus hölls stängt – institut varnar för brott mot mänskliga rättigheterna

1420 personer har gripits under oroligheterna i Chile de senaste dagarna, rapporterar landets nationella institut för de mänskliga rättigheterna (INDH). Av de 1420 har nästan 600 gripits i huvudstaden Santiago, och totalt är nästan 200 av de gripna minderåriga.

Institutet, som är en statlig organisation, har de senaste dagarna varnat för kränkningar av de mänskliga rättigheterna under oroligheterna. Sent i går kväll lokal tid twittrade institutet att funktionärer skickats till Hospital de Urgencia Asistencia Pública, det största sjukhuset i Santiago, för att besöka skadade. Väl där fann funktionärerna att sjukhuset var stängt och de nekades tillträde av säkerhetsstyrkor. Sjukhuset öppnades sedan efter att en domare gett funktionärerna rätt att komma in.

– Tillgången till sjukvård är en mänsklig rättighet. Portarna är nu öppna för allmänheten, twittrade INDH under natten.

Förre presidenten Michelle Bachelet, numera FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, krävde på måndagen att oberoende utredningar ska undersöka dödsfallen.

Presidenten tar en mjukare ton – kallar till politiska samtal

President Sebastián Piñera, vars konservativa regering är föremål för delar av protesterna, har tidigare sagt om protesterna att Chile befinner sig ”i krig”. I ett tal från presidentpalatset i går kväll slog han an en betydligt mer försonande ton. Han fortsatte fördöma våldsamheterna, men sa också att han har förståelse för missnöjet i landet.

– Vi har haft några sorgliga och svåra dagar, säger Sebastián Piñera.

I dag har presidenten kallat till möte med alla partiledare för att nå vad han kallar en ”social överenskommelse” som ska garantera ett bättre liv för samhällets mest utsatta.

– I de omständigheter vi befinner oss nu finns ingen väg till enighet, istället är enighet vägen framåt för att hitta lösningar på de problem och utmaningar vi har framför oss, säger Sebastián Piñera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.