Fortsatt stora skillnader i vaccintakten i världen

Publicerad

I Sverige och många andra länder lyfts covidrestriktionerna – mycket tack vare hög vaccintäckning. Samtidigt ligger många av världens fattiga länder långt efter. Bara 4 procent av befolkningen i låginkomstländer är fullvaccinerade, visar en rapport från Amnesty.

– Om vi vill att 2022 ska vara det sista året för pandemin måste vi ändra kurs nu, säger Rajat Khosla vid Amnesty.

Cirka tio miljarder doser covidvaccin producerades i världen under 2021. Men medan Sverige och många andra höginkomstländer kan erbjuda tre doser till befolkningen var bara 4,2 procent av invånarna i världens låginkomstländer vaccinerade med två doser i slutet av 2021. Det visar en ny rapport från Amnesty.

I världens rikaste länder var 72,4 procent fullvaccinerade i slutet av 2021, enligt siffror från analysföretaget Airfinity. Enligt det amerikanska Johns Hopkins-universitets statistik är 53,6 procent av världens befolkning fullvaccinerade i nuläget. 11 procent av befolkningen i Afrikas länder är fullvaccinerade.

Orsakerna till snedfördelningen är enligt Amnesty bland annat att vaccintillverkare har satt för höga priser och prioriterat leveranser till rika länder.

– Bolagen vände ryggen åt dem som behövde vaccin mest och satte vinsterna före människorna, säger Rajat Khosla, Amnesty Internationals chef för forskning, påverkansarbete och politik, i ett uttalande.

Långt kvar till WHO-mål

Rapporten pekar på att Pfizer/BioNTech och Moderna levererade mindre än 2 procent av sina vacciner till låginkomstländer. Med nuvarande vaccintakt och snedfördelning är det enligt Amnesty långt kvar till det mål om 70 procents vaccintäckning i mitten av 2022 som Världshälsoorganisationen, WHO, har satt upp.

I ett svar till rapporten skriver Pfizer att bolaget är öppet för samarbete med andra aktörer för att föra tillgången till hälso- och sjukvård mer rättvis globalt. Bolaget skriver också att man har fullt fokus på att så snabbt som möjligt få fram säkra och effektiva vacciner och läkemedel mot covid-19 till patienter över hela världen.

”Gäller att få ut vaccinen”

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström menar att problemet med snedfördelning är mer komplext än att skylla på vaccintillverkare som Pfizer/BioNTech och Moderna. Han pekar på problem med stort vaccinmotstånd i många länder och att Covax, det internationella vaccinsamarbetet för att hjälpa låginkomstländer, köpte in vaccin från bland annat Astra Zeneca som har tillverkning i Indien och därför påverkats av landets exportstopp.

– Vi har sett en kraftigt ökad produktionskapacitet runtom i världen så vi når snart en punkt där det inte är någon jättebrist på vaccin. Nu är det en fråga om kapaciteten att få ut vaccinen, säger Richard Bergström.

Hör Richard Bergström i klippet ovan om orsakerna till skillnaderna i vaccintakt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.