• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stora explosioner skakade Gaza tidigt på torsdagsmorgonen. Foto: Mahmud Hams/TT/Khalil Hamra/TT

Fortsatta attacker i natt – Israel hotar med markoffensiv

Uppdaterad
Publicerad

Dödssiffrorna i Gaza stiger, och Israel uppges nu överväga att skicka in markstyrkor i Gazaremsan.

Under natten mot torsdagen fortsatte Hamas att skjuta raketer mot Israel, som i sin tur genomförde en rad luftattacker.

Israels väpnade styrkor, IDF, skriver på Twitter att flyglarm ska har ljudit i landets norra delar under natten mot torsdagen, som hittills varit förskonade från attacker. De uppskattar att mer än 1 500 raketer avfyrats mot landet de senaste tre dagarna, främst mot dess södra och centrala delar.

Enligt Reuters har raketer avfyrats mot både Tel Aviv och Jerusalem tidigt på torsdagen. Flygtrafiken till flygplatsen Ben Gurion mellan de två städerna har nu omdirigerats till Ramon-flygplatsen nära charterorten Eilat.

IDF uppger att man under natten slagit till mot en rad strategiska platser i Gaza, bland annat en bank och infrastruktur kopplad till terrorstämplade Hamas verksamhet inom kontraspionage. Man har också bombat den högt uppsatte Hamasledaren Iyad Tayibs bostad, skriver AP.

Vid 22-tiden, svensk tid, hade 103 liv krävts i anfallen, enligt Gazas hälsomyndigheter, rapporterar AP. Bland dem finns många barn. I Israel har sju dödsfall, varav ett barn, rapporterats.

Hotar med markoffensiv

Under torsdagen har en plan tagits fram för hur Israel skulle kunna genomföra en markoffensiv inne i Gaza, rapporterar The Jerusalem Post och andra medier.

Något beslut om att genomföra den har ännu ej fattats. Försvarsmakten IDF sätter dock kraft bakom orden genom att militära resurser nu skickas till gränsområdet.

Läs mer: Biden om konflikten: ”Israel har rätt att försvara sig”

Begäran om nytt FN-möte

En egyptisk delegation uppges ha anlänt till Tel Aviv under torsdagen för att delta i samtal med israeliska företrädare. Det rapporterar AP som hänvisar till källor inom egyptiska underrättelsetjänsten.

Källorna, som uttalat sig anonymt, uppges även ha träffat företrädare för Hamas.

Norge, Kina och Tunisien har begärt att ett nytt möte i FN:s säkerhetsråd om konflikten ska äga rum på fredag. Man vill att det ska hållas öppet och med både israeliska och palestinska representanter närvarande, skriver AFP med hänvisning till källor.

Blinken: Förtjänar säkerhet

Antony Blinken, USA:s utrikesminister, uppger att han talat i telefon med Mahmoud Abbas, den palestinske presidenten på Västbanken, en rival till Hamas. Han ska i samtalet ha understrukit USA:s önskan om fred.

”Jag uttryckte kondoleanser för de liv som gått förlorade” skriver Blinken på Twitter och fortsätter:

”Israeler och palestinier förtjänar lika mycket frihet, värdighet, säkerhet och välstånd.”

Mahmoud Abbas fördömde nyligen Israel för dess, enligt honom, kontinuerliga aggressioner mot palestinier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stina Blomgren, korrespondent i Mellanöstern, om att den israeliska militären börjat diskutera en markinvasion. Foto: SVT/Majdi Mohammed/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Israel-Palestina-konflikten-2021

Mer i ämnet