Människor har gett sig ut på gatorna i Tehran för att protestera. Flera har dött i oroligheterna. Foto: TT

Fortsatta protester i Iran – polisman skjuten till döds

Uppdaterad
Publicerad

För femte dagen i rad protesterar människor ute på gatorna i Iran. Minst 13 personer uppges ha mist livet sedan de regimkritiska demonstrationerna startade.
Under måndagen rapporteras en polis ha skjutits till döds när demonstranter öppnade eld i Najafabad.

Protesterna inleddes i staden Mashhad i torsdags mot prishöjningar och korruption, men därefter har fokus flyttats mot regeringen. Bilder på sociala medier visar hur tusentals människor marscherar genom städer.

Enligt de statliga kommunikéerna har säkerhetsstyrkor slagit tillbaka ”beväpnade demonstranter” som försökt ta över polisstationer och arméposteringar.

”Vår nation kommer att ta itu med den här minoriteten som skriker slagord mot lagen och människors önskemål och förolämpar revolutionens helighet och värderingar”, skriver president Hassan Rohani på regeringens hemsida.

Flera dödsoffer

Natten till måndagen dödades tio personer, uppger statlig tv. Dödsfallen har skett i flera städer, sex av dem i Tuyserkan i västra Iran.

– I den här incidenten (i Tuyserkan) avlossades skott och tre personer dog och tre andra dödades i efterföljande händelser”, sade en nyhetsuppläsare på tv utan att ge ytterligare detaljer.

Ytterligare två ska ha dödats i den västliga staden Dorud sedan de blivit påkörda av en brandbil som stulits av demonstranter. Även i staden Izeh dödades två personer och ett flertal skadades.

– Jag vet inte än om nattens skjutning kom från de protesterande eller från polisen, säger den lokala politikern Hedayatollah Khademi på måndagen till regimkontrollerade nyhetsbyrån Ilna.

Enligt Khademi är det vanligt att folk i Izeh-området har jaktvapen hemma, vilket innebär att även demonstranter kan vara beväpnade.

Senare på måndagen kom uppgifter om att demonstranter i Najafabad hade skjutit mot polisen. En polis ska ha dödats och tre skadats, uppger en talesperson för polisen i statlig tv enligt Reuters.

Vapen i omlopp

Ett stort antal aktivister har även gripits, bara i huvudstaden Teheran handlar det om cirka 200 demonstranter. I ett tal säger president Rohani att det måste finnas ”utrymme för kritik”, men höjer också ett varnande finger.

– Kritik är något annat än våldsamheter och förstörelse av allmän egendom.

Ryktesspridning, reserestriktioner och bristen på rapporterande medier har gjort det svårt att få uppgifter bekräftade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Politiska protester i Iran

Mer i ämnet