En skadad palestinsk man bärs bort i samband med protester under lördagen öster om Gaza city på Gazaremsan. Foto: TT

Fortsatta protester under nationell sorgedag

Uppdaterad
Publicerad

Minst 35 palestinier har skadats i nya protester som utbröt i Gaza på lördagen, då israeliska soldater öppnade eld skriver tidningen Haaretz.
Nationell sorgedag råder för alla palestinier när de många dödade i gårdagens demonstrationer begravs.

Myndigheter, skolor och universitet hålls stängda.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas har utlyst en nationell sorgedag och medan invånarna på den ockuperade Västbanken genomför en generalstrejk marscherar Gazaborna längs gatorna för att hedra offren för fredagens sammandrabbningar, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Fortsatta protester

Protester fortsatte i mindre skala på lördagen.

Enligt den israeliska tidningen Haaretz öppnade israelisk militär eld vid två olika platser under lördagen. Minst 35 palestinier ska ha skadats. Samtidigt ses palestinier använda stenslungor på bilder från protesterna.

Under lördagen varnade en talesperson från den israeliska armen för att Israel kan komma att gå in i Gaza på jakt efter militanta grupper om våldsamheterna längs gränsområdet fortsätter, skriver AP.

15 döda

Israeliska soldater sköt skarpt i fredags och träffade 773 människor och 15 av dessa dog av sina skador, säger palestinska sjukvårdsdepartementets talesperson Ashraf al-Qidra enligt tidningen The Guardian.

Det var de våldsammaste sammandrabbningarna i Palestina på fyra år.

Enligt islamiströrelsen Hamas, som styr i Gaza, tillhörde fem av de palestinska dödsoffren Hamas militära gren.

”Många som protesterat”

– Det är många som har protesterat. Och vad som från början varit fredliga demonstrationer, folkliga protester har tagits över av radikala element. Och det är väldigt olyckligt. Det är väldigt viktigt att båda sidor ser till att inte bidra till en olycklig våldseskalering, säger Anna Sundström, generalsekreterare för Palmecentret, till TT

Allt började med ”landdagen”, en palestinsk demonstration för rätten till gårdar och åkrar som palestinier ägt före Israels tillkomst. Tält hade rests på flera ställen för aktionen, som skulle pågå i sex veckor och med deltagande av hela familjer, tiotusentals människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.