Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur det kunde låta i nyhetssändningarna. SVT:s korrespondent: Så försvarar sig Fox News.

Fouad Youcefi om förtalsrättegången mot Fox News

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mellan den amerikanska mediejätten Fox News och rösträkningsföretaget Dominion kan komma att få betydelse för den amerikanska medielandskapet, menar SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

– Det spekuleras om andra aktörer kan komma att känna att det är fritt fram att publicera saker som är osäkra, eller till och med vet är osanning, säger Fouad Youcefi.

Den stundande rättegången har varit föremål för diskussioner om pressfrihet och utgången väntas få konsekvenser för framtida medierapportering i USA. En eventuellt friande dom skulle enligt vissa kunna få andra aktörer att tolka det som grönt ljus att publicera osäkra, eller osanna, uppgifter.

– Det skulle kunna leda till att politiker vill reglera medier mer än vad de är idag, säger Fouad Youcefi i SVT Morgonstudion. 

Om Fox News däremot döms spekuleras det i att media kan komma att behöva bli mer försiktiga med publicering av uppgifter som inte bekräftats officiellt.

– Till exempel uppgifter från hemliga källor som ibland kan vara helt avgörande för att berätta om känsliga frågor, säger Fouad Youcefi.

Polariserad fråga

Det var i samband med det amerikanska valet 2020 som konspirationsteorier om felaktiga rösträkningsmaskiner började spridas på sociala medier, snart påhejade av den tidigare presidenten Donald Trump.

Röstmaskinsföretaget Dominon stämde tv-kanalen Fox News för att medvetet ha spridit falsk information om rösträkningen. Fox News å sin sida hävdar att de bara gjort sitt jobb som nyhetskanal och rapporterat om allvarliga anklagelser om påstått röstfusk.

Det är inte bara medieföretag som väntas följa den stundande rättegången noggrannt. Frågan om röstfusket är polariserad och väcker starka åsikter i USA:s befolkning.

– Människor kommer att tycka saker om den här rättegången redan innan den drar igång, säger Fouad Youcefi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.