Skalvet i Oklahoma orsakade skador på fasader i orten Pawnee. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fracking utreds som orsak till Oklahoma-skalv

Uppdaterad
Publicerad

En jordbävning som uppmättes till magnituden 5,6 skakade delar av Oklahoma på lördagen. Nu utreds om fracking, den kontroversiella metoden för att utvinna skiffergas, kan vara orsaken till det relativt kraftiga skalvet.

Marken började skaka under lördagsmorgonen i orten Pawnee i delstaten Oklahoma i USA. Skalvet uppmättes till magnituden 5,6 och var tillsammans med ett skalv 2011 det kraftigaste som drabbat delstaten. Skalvet orsakade skador på en del byggnader och kändes i sex av Oklahomas omgivande delstater, enligt US Geological Survey, USGS.

Undantagstillstånd i området

Jordbävningen var så pass kraftig att Oklahomas guvernör Mary Fallin under natten mot söndagen utlyste undantagstillstånd i Pawnee, så att de federala myndigheterna ska kunna bidraga med katastrofhjälp.

Skalvet har också väckt nytt liv i debatten om gas- och oljeutvinningsmetoden fracking.

Myndigheterna ska granska om orsaken till skalvet kan spåras till håligheter i berggrunden där avfallsvatten från fracking-brytning förvaras, skriver CNN.

Kontroversiell metod

USGS har i tidigare rapporter konstaterat att risken för skalv i Oklahoma och Texas på grund av gruvbrytning är lika stor som risken för naturliga skalv i Kalifornien. Enligt UGSG löper Oklahoma City med omnejd 5-12 procents risk att drabbas av en jordbävning under 2016 orsakad av ”mänsklig aktivitet”.

Brytningen av skiffergas och olja genom fracking är kontroversiell. Å ena sidan skapar brytningen nya arbetstillfällen och minskar USA:s beroende av oljeimport, å andra sidan hävdar kritikerna att fracking ökar risken för att grundvattnet förgiftas, att tungmetaller frigörs och att metoden kan orsaka jordskalv.

Enligt Huffington Post har den seismiska aktiviteten i Oklahoma ökat enormt de senaste åren. I snitt registreras 2,5 skalv med en magnitud över 3 varje dag. Det är 600 gånger högre seismisk aktivitet jämfört med 2008 och tidigare år.

Sprutar ut kemikalier i berget

Fracking är en förkortning för hydraulic fracturing, på svenska hydraulisk sprickbildning. I korthet går metoden ut på att vatten, kemikalier och sand med högt tryck pressas genom borrhål ner i skifferlager i berggrunden.

Den fossilgas/naturgas eller olja som finns mellan skifferlagren pressas upp till ytan. Hålet borras först lodrätt och sedan horisontalt, för att kunna följa sprickorna i skiffret.

Avloppsvattnet från brytningen sprutas sedan in i stora håligheter i berggrunden där det blir kvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer