Fråga: USA har inte parlamentarism som vi i Sverige. Hos oss är maktfördelningen väldigt tydlig, regeringens förslag måste erhålla majoritet i riksdagen. Det känns inte alls lika tydligt i USA. George Bush vädjade till representanthuset att anta förslaget att föra in 700 md dollar i ekonomin, trots att det är representanthusets sak att dels initiera en lagstiftning samt besluta om det? USAs system känns väldigt ad hoc...
Svar: Man kan kanske tycka att USA:s system är ad hoc (slumpmässigt), men det är USA:s system och USA:s väljare har inte valt att ändra det. För västeuropéer är det naturligtvis främmande. I Europa har vi både en statschef (kung eller president) och en premiärminister. I USA är presidenten bådadera. USA:s konstitution är ju världens äldsta som fortfarande är i bruk. Och textmässigt världens kortaste.
Ett helt eget system
Regeringen kan förlora hur många voteringar som helst i kongressen utan att det får några följder, vare sig för ”regeringen” eller presidenten. De sitter kvar hur mycket de än förlorar, även om presidenten har rätt att avskeda sina ministrar.
Som sagt: Det är inte som västeuropeisk parlamentarism utan ett eget system. Det är allt man kan konstatera. När USA:s författning skrevs 1787 fanns början till parlamentarism bara i Storbritannien; Sverige hade under frihetstiden 1718-1772 också haft en form av parlamentarism. Men det var de enda kända formerna.
Presidenten kan inte lägga lagförslag
Till skillnad från det västeuropeiska systemet kan inte presidenten eller regeringen lägga fram lagförslag. Det måste göras via kongressen. Har presidentens parti majoriteten i någon av kamrarna sker det den vägen via en eller flera ledamöter. Eller också måste det till kontakter/förhandlingar med oppositionspartiet. I fallet med 700 miljardersstödet var det denna lagstiftningsmetod som användes, liksom i fråga om alla lagar.
Har du en fråga om USA:s politik? Mejla Bo Inge!
Bo Inge Andersson