Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tycker Putin att Sverige redan är i krig – och varför? Se SVT:s reporter Carl Fridh Kleberg förklara. Foto: Gavriil Grigorov

Frågar du Putin är Sverige redan i krig

Publicerad
Analys ·

Sverige är redan i krig. Ja, om man frågar Putin det vill säga – och då förstås Västs illvilliga flerfrontskrig mot stackars Ryssland.

Grannländer kan skratta eller gråta över Kremls världsbild men har inget annat val än att förhålla sig.

Carl Fridh Kleberg

Utrikesreporter

Visst, det är rimligtvis få som låter Rysslands president och hans närmaste bastugäng bestämma vad som är krig och när Sverige befinner sig i det. Men Ryssland ställer nu om hela sitt land utifrån idén om ett långsiktigt, kanske evigt, och existentiellt hybridkrig mot väst. Trots ymnigt önsketänkande finns inte heller tecken på att vare sig Putin eller den ryska maktapparaten rasar ihop på det närmaste taget.

Att ÖB säger att krig inte går att utesluta borde inte egentligen komma som en chock – i så fall hade vi väl inte behövt något försvar överhuvudtaget. Däremot kan man diskutera sannolikheter och ett direkt skyttekrig mellan Nato och Ryssland är knappast något Kreml så vitt man kan se har intresse av eller söker.

Oavsett tvingas länder som Sverige förhålla sig till en verklighet där det stora grannlandet valt kriget som ideologi.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.