Utrikesminister Margot Wallström manar till dialog. Foto: TT

Politiska ledare fördömer våldet

Publicerad

Flera framträdande europeiska politiker fördömer våldet i Katalonien i samband med folkomröstningen.
Utrikesminister Margot Wallström har ännu inte uttalat sig, men skriver på Twitter:
”Parterna måste hitta en väg tillbaka till dialog.”

Hundratals personer har skadats i sammandrabbningar med polis under folkomröstningen i Katalonien. Hittills har det varit magert med kommentarer från europeiska ledare om dagens dramatiska händelseutveckling i Katalonien. Men några framträdande politiker – varav flera själva brottas med självständighetssträvanden – fördömer våldet.

Den brittiske labourledaren Jeremy Corbyn kräver att regeringen agerar för att stoppa våldet. ”Polisvåldet mot Kataloniens medborgare är chockerande. Den spanska regeringen måste agera så att det upphör”, twittrar Corbyn.

Även försteministern i Skottland, Nicola Sturegon – som företräder ett parti som vill att Skottland bryter sig loss från Storbritannien, förfäras över rapporten från Katalonien.

”Blir allt mer orolig över bilderna som kommer från Katalonien. Oavsett vad man tycker om självständighet, så måste vi alla fördöma de scener vii bevittnar, skriver Sturegon i sin tweet.

”Dialog lösningen”

På Twitter dundrar också Juan Jose Ibarretxe, tidigare ledare för den självständighetssträvande spanska regionen Baskien:

”Spaniens svar på Kataloniens demokratiska och fredliga krav är vidriga, absolut pinsamma.”

Belgiens före detta premiärminister Guy Verhofstadt, ledare för liberala Alde i EU-parlamentet skriver i ett uttalande:

”Jag vill inte blanda mig i Spaniens inre angelägenheter, men jag fördömer fullständigt vad som händer i dag i Katalonien.”

”Strider mot författningen”

Storbritannien är oroat av våldet i Katalonien, säger den brittiske utrikesminister Boris Johnson men betonar samtidigt att folkomröstningen strider mot författningen.

– Vi är självklart oroade av alla former av våld men helt klart är folkomröstningen, som jag förstår det, inte författningsenlig, säger Johnson till Reuters.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har hittills avböjt att kommentera händelserna i Katalonien för TT men skriver kort på Twitter:

”Våldsamma sammandrabbningar och många skadade i Katalonien. Parterna måste hitta en väg tillbaka till dialog”, konstaterar hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet