En kombination av bilder från installationen av Donald Trump 2017 och Barack Obama 2009. Foto: TT/AP

Från Obama till Trump – så många såg installationen

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump hoppades på att hans installation skulle slå publikrekord. Men bilderna visar relativt små folkmassor och tomma platser på läktarna längs paradgatan.

Det har ännu inte släppts några officiella siffror över hur många som kom till installationen av president Donald Trump.

Men bilder från tidigare installationer talar för att det kom betydligt färre till Donald Trumps installation, jämfört med tidigare presidenters.

USA-val 2016

Bilderna ovan visar folkmassorna vid installationen av Barack Obama den 20 januari 2009, och Donald Trump, 20 januari 2017. Båda bilderna togs strax före klockan 12 från Washingtonmonumentet. 

Av bilderna att döma var det sparsamt med folk som såg Trump installeras. I närheten av Washingtonmonumentet är det nästan helt tomt.

Från nyhetsbyråerna kommer också bilder av tomma läktare längs paradgatan Pennsylvania avenue.

Obama lockade 1,8 miljoner

Det kan jämföras med när Barack Obama installerades, då omkring 1,8 miljoner människor kom för att se installationen.

Men det var också en historisk händelse av stora mått, då han blev landets första svarte president.

Washington är dessutom traditionellt ett starkt demokratiskt fäste, vilket talar för att fler i staden var intresserade av att se Obama installeras, jämfört med Trump.

Trump hoppades på rekord

Donald Trump hade dock trott att hans installation skulle locka en rekordstor publik. ”Vi kommer att ha en ofattbar, förhoppningsvis rekordstor installation, och det kommer vara gott om stjärnor från film- och underhållningsindustrin”, sa han tidigare den här månaden till the New york times.

När George W Bush installerades första gången lockade det drygt 300. 000 människor. Bill Clintons första installation sågs av drygt 800. 000 människor, enligt Huffington Post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet