François Fillon under presskonferensen. Foto: TT

François Fillon ber franska folket om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Den franske presidentkandidaten François Fillon, 62, förnekar alla korruptionsanklagelser. Samtidigt ber han franska folket om ursäkt och erkänner att det var olämpligt att anställa sina familjemedlemmar.
Men han fortsätter sin presidentkandidatur.

Sent på måndagseftermiddagen höll Republikanernas presidentkandidat François Fillon en presskonferens för att tala ut om korruptionsanklagelserna, sedan partimedlemmar uppmanat honom att hoppa av sin kandidatur så att partiet skulle hinna ta fram en ny kandidat före valet i april–maj, skriver Reuters.

För knappt två veckor sedan var Fillon favorit i valet, men efter att den franska satirtidningen Le Canard Enchainé publicerat graverande uppgifter har opinionssiffrorna dalat. Fillon uppges ha betalat sin hustru Penelope Fillon hundratusentals euro av offentliga medel som hans assistent i parlamentet – arbete som hon aldrig ska ha utfört. Han ska också ha haft sina juridikstuderande barn anställda som rådgivare.

”Helt lagligt”

François Fillon säger att han förstår alla frågetecken och nödvändigheten att förklara sig. Han hävdar dock att hans hustru utfört enkla, men nödvändiga sysslor under hans tid som parlamentariker, även om hon inte stått i ramplljuset. Han ser ingen anledning till att betala tillbaka pengarna.

– Hennes lön var helt i sin ordning eftersom hennes arbete var nödvändigt för mina aktiviteter som folkvald, sade han vid presskonferensen enligt France24.

Barnen Marie och Charles ska ha arbetat för honom i 15 månader.

Ber om ursäkt

Fillon säger att anställningarna har varit lagliga. Däremot erkänner han att det var dåligt omdöme att anställa sina familjemedlemmar och ber om ursäkt.

– Det var fel. Jag ber om ursäkt till det franska folket.

Han berättade också att han och hans hustru har blivit förhörda av polisen, skriver TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentval i Frankrike 2017

Mer i ämnet