Domstolens beslut är en stor seger för bland annat organisationen Arico, som länge arbetat med att få öppna gravar i monumentet och identifiera kropparna. Foto: TT

Francos gravplats får öppnas

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har en domstol i Spanien godkänt en gravöppning i ”De stupades dal” (Valle de los Caídos). I monumentet ligger Spaniens tidigare diktator Francisco Franco begravd, tillsammans med tusentals offer från inbördeskriget.

Domstolen i staden El Escorial i närheten av Madrid, där monumentet är beläget, godkände ansökan från Maria Purificacion Lapena, som bad om att få öppna sin farfars och hans brors grav för att kunna ge dem riktiga begravningar.

Stor seger

De båda männen, som var medlemmar av en anarkistgrupp, dödades av Francos styrkor under inbördeskriget. De lades från början i en massgrav i Aragonien innan de grävdes upp, utan anhörigas godkännande. Sedan begravdes de i ”De stupades dal”, där även Francos kvarlevor ligger, omgiven av inbördeskrigets offer.

Domstolens beslut är en stor seger för bland annat organisationen Arico, som länge arbetat med att få öppna gravar i monumentet och identifiera kropparna.

– Det handlar om många års arbete med att gå från en domstol till en annan. Äntligen har en dörr öppnats och vi kan se ett slut, säger Miguel Angel Capape, som arbetar för Arico och är gift med Maria Purificacion Lapena.

Vill stoppa gravöppningar

Men en annan förening som arbetar för att monumentet ska bevaras intakt sade efter domstolens beslut att de ska ”vidta alla nödvändliga rättsliga åtgärder” för att förhindra gravöppningar. Detta med motiveringen att de skulle kränka de anhöriga som inte vill att kvarlevorna från deras familjemedlemmar ska röras.

Monumentet byggdes i San Lorenzo de El Escorial, i Madrid i Spanien av Francoregimen, och var färdigställt 1958.

Kvarlevorna av mer än 30 000 stupade från det spanska inbördeskrigets båda sidor finns begravda i monumentet.

General Francisco Franco, som dog 1975, ligger begravd i basilikan, som är en del av monumentet, tillsammans med José Antonio Primo de Rivera, grundare av Falangistpartiet.

Ovanför basilikan, som är insprängd i ett berg, står ett 150 meter högt kors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.