Nicolas Hulot pekar med hela handen när det kommer till Frankrikes nya miljömål. Foto: TT

Frankrike stoppar alla bensinbilar

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike förbjuder alla bensin- och dieseldrivna bilar till år 2040. Detta för att möta den nya presidenten Macrons mål om ett Frankrike fritt från koldioxid.

Under torsdagen offentliggjorde Frankrikes miljöminister Nicolas Hulot landets nya klimatmål rapporterar tidningen The Independent.

LÄS MER: Volvos alla bilar får elmotor

Miljöministern är medveten om att förslaget att förbjuda alla bensin- och dieseldrivna bilar till år 2040, kommer att sätta press på Frankrikes bilindustri. Samtidigt menar ministern att de projekt som bilindustrin själva i nuläget driver kommer att räcka för att det ska vara redo för den stora förändringen. 

För att lågavlönade personer ska ha möjlighet att kunna köra bil även i framtiden, så ingår det i planerna för ett fossilfritt Frankrike att de ska få en premie. De ska med hjälp av premien kunna byta sina miljöfarliga bilar till ett renare alternativ.

Förbjuder kol

Till år 2022 ska också kolet vara avvecklat som energikälla till el vilket kommer kräva  investeringar på uppåt fyra miljarder euro berättade miljöminister Nicolas Hulot på presskonferensen som hölls i samband med att Frankrikes regering tillkännagav sina klimatsatsningar.  

”Vi vill visa att kampen mot klimatförändringar kan leda till en förbättring av fransmännens vardagsliv”. 

LÄS MER: Elbilsbatteri kan vara en värsting för klimatet

Frankrike är inte ensamma om att vilja förbjuda bensindrivna bilar, både Nederländerna och Norge planerar för liknande förbud till år 2025 och Tyskland liksom Indien siktar på ett förbud till år 2030.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elbil

Mer i ämnet