En vit tiger på Royal Circus i Frankrike. Foto: Daniel Cole/AP/TT

Frankrike förbjuder vilda cirkusdjur

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike förbjuder användningen av vilda cirkusdjur i en ny djurskyddslag som har antagits av landets parlament. Även minkuppfödning förbjuds i landet.

Användningen av vilda djur som lejon, tigrar eller björnar blir förbjudet om två år. Att äga dem förbjuds om sju år. Även delfinshower blir olagliga.

Frankrike inför också förbud mot minkuppfödning, vilket innebär att landets sista producent av minkpäls tvingas lägga ner sin verksamhet.

Utöver förbuden kommer den nya lagen att höja maxstraffet för djurmisshandel till upp till fem års fängelse och böter på 75 000 euro, motsvarande närmare 760 000 kronor. Restriktionerna vid försäljning av husdjur kommer också att skärpas.

Förbjuds också på nattklubbar och vid privata fester

Den nya omfattande djurskyddslagen har debatterats sedan 2020. Förbuden kommer till stånd efter flera uppmärksammade fall med lidande cirkusdjur i Frankrike. Däribland tigern Mevy som 2017 sköts ihjäl av sin ägare efter att hon rymt från sin inhägnad vid en cirkus strax söder om Eiffeltornet i Paris.

Frankrikes 120 cirkusägare väntas protestera mot lagen med rättsliga överklaganden. De har tidigare varnat för att vissa djur kommer att bli övergivna.

Den nya lagstiftningen förbjuder också användningen av vilda djur i tv-program, på nattklubbar och vid privata fester.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer