• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett industrihotell på Gärdesvägen i Stenungsunds kommun, Västra Götalands län, med kraftig rök som påverkar boende i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Frankrikes president Emmanuel Macron har beslutat att kalla hem landets ambassadörer från USA och Australien. Arkivbild. Foto: ANGELOS TZORTZINIS/TT

Frankrike kallar hem ambassadörer från USA och Australien

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike kallar hem sina ambassadörer i USA och Australien för konsultation, rapporterar Reuters. Markeringen kommer efter att länderna slutit en ny säkerhetspakt tillsammans med Storbritannien gällande tillgången till atomubåtar.

Det nya samarbetet mellan stormakterna, som går under namnet Aukus, innebär att det avtal som Frankrike planerat att ingå med Australien inte blir av. Tidigare i veckan beskrev Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian vändningen som ”en dolkstöt i ryggen”.

– Vi har etablerat ett förtroendefullt förhållande med Australien och detta förtroende har förråtts, sade han till radiokanalen France Info.

Beslutet att kalla hem ambassadörerna fattades av Frankrikes president Emmanuel Macron, enligt utrikesministern. Att ambassadörer kallas hem från allierade länder är ovanligt, och har beskrivits som en av de skarpaste markeringarna som en regering kan ta till.

Australien försvarar affären

Frankrike anser att ubåtsaffären bryter mot den ”anda av samarbete” som finns mellan Frankrike och Australien och som enligt planerna skulle ha resulterat i tolv ubåtar, tillverkade i Frankrike. Så sent som i juni sade Australiens premiärminister Scott Morrison att han stod bakom planen ”fullt ut”. Kontraktet var värt runt motsvarande runt 315 miljarder svenska kronor när det offentliggjordes 2016.

Australiens försvarsminister Peter Dutton försvarar dock beslutet att istället ingå avtal med USA och Storbritannien.

– I slutändan gjorde vi ett val baserat på vad som är bäst för vårt land ur säkerhetssynpunkt. Vi tittade på de olika alternativen och kunde inte se att fransmännens ubåtar var överlägsna dem från USA och Storbritannien, sade han på torsdagen.

En representant för Vita huset säger till Reuters att USA beklagar Frankrikes beslut och kommer arbeta för att lösa spänningarna mellan länderna.

”Starkaste markeringen”

SVT:s EU-reporter Christoffer Wendick säger så här om Frankrikes besked:

– Det här är en av de starkaste markeringarna ett land kan ta till. Det visar den känsla som bubblar i Paris just nu. Känslan är nästan som om ens partner blivit tillsammans med ens bästa vän.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det Australien får är superhemlig avancerad teknologi. Hör SVT:s utrikesreporter förklara varför Australien samarbetar militärt med USA. Foto: Felix Blom, SVT / Bullit Marquez AP/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer