Demonstranter håller upp skyltar med texten ”Allt vi behöver göra är att prata”. Foto: AFP/TT

Frankrike kommer inte erkänna självständigt Katalonien

Publicerad

Den franska regeringen kommer inte erkänna Katalonien om de utropar självständighet från Spanien.

– Om det blir en självständighetsdeklaration kommer den inte erkännas, säger Frankrikes EU-minister Nathalie Loiseau till tv-kanalen CNews.

Istället anser Frankrikes EU-minister Nathalie Loiseau att krisen mellan Katalonien och Spanien måste lösas genom dialog, rapporterar BBC.

– Krisen måste lösas genom dialog på alla nivåer inom den spanska politiken, säger hon.

Kataloniens självständighetskamp

Men än så länge finns inga tecken på en dialog mellan parterna. Nathalie Loiseau säger också att den första konsekvensen om Katalonien utropar självständighet kommer bli att regionen måste lämna EU.

Ekonomiskt tryck på regionen

Även det ekonomiska trycket ökar på den regionala regeringen. På måndagen träffas styrelserna för det spanska telekombolaget Cellnex samt mäklarfirman Inmobiliaria Colonial.

Enligt källor till nyhetsbyrån AP ska båda diskutera eventuella flyttar av företagens högkvarter från Katalonien. Sedan tidigare har bankerna Caixabank och Sabadell tagit beslut om att flytta sina högkvarter från regionen.

TV: Här demonstrerar 350.000 människor mot självständighet

LÄS MER: Nej till medling i Katalonien – extra poliser sätts in

TV: Detta har hänt: Folkomröstningen i Katalonien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kataloniens självständighetskamp

Mer i ämnet