Franska jämställdhetsministern Marlene Schiappa var den som föreslog förbudet mot barnaga, och talade till nationalförsamlingen inför omröstningen. Foto: TT/AP/Reuters

Franska parlamentet röstade för att förbjuda barnaga

Publicerad

Franska nationalförsamlingen har med överväldigande majoritet röstat för att bli land 55 att förbjuda barnaga. Något straff för föräldrar som bryter mot den huvudsakligen symboliska lagen verkar det dock inte bli – syftet är i första hand att ändra attityder i landet.

Rätten att med fysiskt våld ”disciplinera” sina barn har ända sedan början av 1800-talet varit skyddad i fransk lag. Det verkar det nu bli slut med, sedan franska nationalförsamlingen i dag röstade igenom en ny lag om ”kroppsstraff och förnedring”, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Förslaget antogs i ett glest besökt sammanträde med 51 röster för, en emot och tre nedlagda röster, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det går nu vidare till senaten men med tanke på det överväldigande stödet väntas den inte möta något större motstånd där.

Lagboken uppdateras

Förbudet innebär att franska lagboken uppdateras för att uttryckligen slå fast att föräldrar inte får ta till ”fysiskt, verbalt eller psykologiskt våld, eller förnedring” mot sina barn.

– Uppfostran genom våld kan bara skapa mer våld i samhället, säger Maud Petit från mittenpartiet MoDem.

Aga utbrett i Frankrike

Något direkt straff för aga finns dock inte, vilket gör förbudet i huvudsak symboliskt. Syftet beskrivs snarare som ett försök att ändra opinionen i Frankrike där 85 procent av föräldrar enligt rättighetsgrupper agar sina barn, skriver brittiska BBC.

Motståndet mot ett förbud har kommit från konservativa och från högerkanten, varav en del sett det som inkräktande på familjers privata angelägenheter.

Lagförslaget kommer från den franska jämställdhetsminister Marlene Schiappa, som framhåller att föräldrar som tror att våld kan lära barn något har fel.

– Det finns inget uppfostrande våld, säger hon.

Aga i EU

Sex av EU:s 28 medlemsländer, inklusive Frankrike, tillåter i dag barnaga. Utöver Frankrike så är det Italien, Storbritannien, Belgien, Slovakien och Tjeckien.

Sverige var först i världen med ett förbud 1966 då en lagparagraf som tillät aga upphävdes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.