Båtmigranter får gå i land på Malta – skickas sedan vidare

Publicerad

Frankrike sa nej till att låta räddningsfartyget Aquarius lägga till i Marseille. Nu står det klart att migranterna ombord ska tas till Malta, för att sedan ska föras vidare till fyra andra EU-länder, rapporterar Reuters.

De 58 migranterna ombord på Aquarius kommer att överföras till en maltesisk patrullbåt på internationella vatten. När de anlänt till Malta kommer de att skickas  till Frankrike, Tyskland, Spanien och Portugal.

”Malta och Frankrike steppar upp igen för att lösa ett migrations-dödläge”, twittrar Maltas premiärminister Joseph Muscat.

”Måste hanteras bestämt”

Räddningsfartyget Aquarius hade styrt skutan mot Marseille i Frankrike, men där fick de inte lägga till.

Frankrikes fininasminister Bruno Le Maire sa till den franska tv-kanalen BFM TV att fartyget enligt EU-reglerna ska lägga till i den närmsta hamnen, och att det inte var Marseille.

– När det gäller migration måste ärendet hanteras bestämt och tydligt, och europeiska regler ska respekteras, säger Le Maire.

Panama drog tillbaka registrering

På måndagen meddelade Panama att man drar tillbaka sin flaggning av fartyget Aquarius.

Räddningsorganisationerna som hyr båten, SOS Mediteranée och Läkare utan gränser, svarade då med att anklaga Italien för att ha pressat Panama. Men Panama motiverar beslutet med att fartyget inte respekterar internationell rätt i sin verksamhet. I augusti drog även Gibraltar in fartygets registrering.

Aquarius är för tillfället det enda räddningfartyget i centrala Medelhavet som räddar migranter, som i många fall försöker ta sig till Europa från Libyen. Hittills i år har fler än 1 250 personer drunknat när de försökt korsa havet, enligt Läkare utan gränser.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer