Den franska vinnaren av vänsteromröstningen ”folkliga primärvalet” Christiane Taubira strax efter sitt vinnartal i Paris under söndagen. Foto: Thomas Coex

Frankrike: Tidigare justitieminister Christiane Taubira vinner vänsterns ”folkliga primärval”

Uppdaterad
Publicerad

En halv miljon vänsterväljare i Frankrike har under fyra dagar satt betyg på sina presidentkandidater i hopp om en samlad front till presidentvalet i april. Tidigare justitieminister Christiane Taubira valdes till slut som favorit, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Helgens ”folkliga primärval” i Frankrike är av det mer udda slaget. De som registrerade sig för att vara med kunde i praktiken rösta på alla de sju kandidaterna samtidigt.

– Det finns bättre saker att ägna sig åt än något obskyrt primärval, 70 dagar innan första valomgången, sade vänsterveteranen Jean-Luc Mélenchon på ett valmöte i Nantes nyligen, enligt AFP.

Totalt 467 000 personer anmälde sig för att delta i onlineomröstningen som startade i torsdags. De rankade fem professionella politiker och två civilsamhälleskandidater på en skala från ”mycket bra” till ”otillräcklig”. Den som sedan fick bästa medianvärdet vann, i detta fall Christiane Taubira. Den tidigare justitieministern, som gick med i tävlingen som favorit, blev den enda kandidaten med en ”bättre än bra”-rankning.

Valets syfte

Omröstningen, initierad av politiska aktivister inklusive miljöpartister, feminister och antirasismgrupper, skapades för främja framväxten av en kandidat som kan vara en samlande figur för hela vänstersidan inför presidentvalet. Vilket skulle kunna ge vänstern en stridschans att avsätta president Emmanuel Macron i valet i april.

Kritiseras av kandidater

Men det folkliga primärvalet har följts av några allvarliga nackdelar.Den största är att ledande kandidater Jean-Luc Mélenchon, Yannick Jadot och Anne Hidalgo vägrade att uppmärksamma resultatet.

– Vad mig beträffar är det här primärvalet meningslöst och har varit det ett tag, sade Jadot i lördags, medan Melenchon har kallat initiativet ”obskyrt” och ”en fars”.

Taubira reagerade dock positivt till vinsten.

– Vi vill ha en enad vänster, vi vill ha en stark vänster och vi har en fantastisk väg framför oss, sade Taubira till aktivister efter resultatet i söndags och tillade att hon nu tänker uppmana de andra kandidaterna att ”skapa enighet”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.