En till synes obekymrad Nicolas Sarkozy i Madrid i samband med ett boksläpp den 29 september. Dagen efter dömdes han till fängelse. Foto: Rodrigo Jimenez, TT

Frankrikes expresident Sarkozy dömd – igen

Uppdaterad
Publicerad

Nicolas Sarkozy har redan dömts till fängelse en gång. Nu har den franske expresidenten ytterligare en gång befunnits skyldig till mygel och döms denna gång till ett års fängelse för olagligt kampanjande i samband med presidentvalet 2012.

På torsdagen kom domen i fallet där han åtalats för att ha lagt alldeles för mycket pengar på sin återvalskampanj 2012. Sarkozy är skyldig, meddelade domaren. Straffet blir ett års fängelse – med möjlighet att avtjäna det i hemmet.

För att få någon slags måtta i den franska valrörelsen finns ett tak för hur mycket kandidaterna får spendera på valmöten och dylikt, i det här fallet 22,5 miljoner euro. Sarkozys samlade nota slutade i stället på nästan dubbelt så mycket, 42,8 miljoner euro.

Fejkade bokföringen

Fallet kallas Bygmalion-affären, efter pr-firman som skötte kampanjen – och sedan försökte dölja kostnaderna med fejkad bokföring. Sarkozy hävdar dock att han hade fullt upp med att styra landet och inte kände till fifflet.

Expresidenten är fortfarande populär inom den franska högern, trots att han i mars blev den förste statschefen i landet som dömts till faktisk inlåsning. I det korruptionsfallet fick Sarkozy tre års fängelse, varav två villkorligt. Tidigare har även expresident Jacques Chirac dömts till fängelse för korruption, men då var hela straffet villkorligt.

Och än har Sarkozy inte avtjänat något straff. Han bär fotboja i väntan på att hans överklagande avgörs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.