Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet. Premiärminister Édouard Philippe (tv) kommer att leda en övergångsregering tills en ny regering är klar Foto: Christian Hartmann/AFP/TT

Frankrikes regering avgår

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet i ett uttalande.

Den nya regeringen kommer inte att ledas av premiärminister Éduoard Philippe, enligt tidningen Le Monde.

Premiärminister Édouard Philippe kommer att leda en övergångsregering tills en ny regering är klar, uppger presidentämbetet.

Regeringen tillträdde efter president Emmanuel Macrons tillträde i maj 2017. På sistone har det dock spekulerats i om att Philippe kan vara på väg att lämna sin post som premiärminister.

-  Det är alltid dramatiskt när en hel regering avgår, men det här var kanske inte helt oväntat. Däremot oväntat att hela regeringen avgår. Édouard Philippe har varit på väg bort ett tag. Det är en dramatisk tid för Frankrike helt klart och med en pandemi som pågår, säger SVT:s utrikesreporter Katia Elliot.

Toppmöte väntar

Att regeringen nu avgår är någonting som får betydelse för Frankrike framöver. I EU ska man nu komma överens om ett räddningspaket med anledning av pandemin och nästa vecka väntar ett toppmöte.

-  Alla regeringschefer vill ha ett starkt mandat bakom sig när man går fram och det blir ett litet svagare mandat för Emmanuel Macron som är en storspelare. Frankrike tillsammans med Tyskland vill övertyga de snåla länderna, där Sverige är med och diskuterar om räddningspaketet som ska till och det ska framför allt handla om bidrag till länder., säger Katia Elliot och fortsätter:

-  Jag vet inte hur mycket det kommer att påverka men det är inte roligt om det pågår en politisk kris i det egna landet. Man kan inte komma till en sådan förhandling med samma styrka. 

Ny premiärminister ska utses

En ny premiärminister kommer att nomineras inom några timmar, meddelar det franska presidentkansliet enligt tidningen Le Figaro. Édouard Philippe kommer således inte att leda den nya regeringen, utan en ny premiärminister ska utses, enligt Le Monde.

Förhoppningen är sedan att den nya regeringen ska vara klar redan till nästa onsdag, den 8 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.