Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sammanfattar vi turerna kring Éric Ciotti på en minut. Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT/TT

Fransk högerledare låste dörrarna till huvudkontor – uteslöts ur partiet

Uppdaterad
Publicerad

I ett försök att hindra mötet om hans egen uteslutning låste Éric Ciotti, partiledare för Republikanerna, dörrarna till partiets huvudkontor och beordrade personalen att lämna. Ett par timmar senare uteslöts han.

EU-valet skakade om politiken i Frankrike. President Macron kände sig tvingad att utlysa nyval och det historiskt sett största högerpartiet Republikanerna fick bara 7,3 procent av rösterna.

Efter valet öppnade Republikanernas partiledare Éric Ciotti för samarbete med Marine Le Pens ytterhögerparti Nationell samling. Det ledde till att partiet hotat att utesluta ledaren.

– Macron öppnade dammluckorna till stor politisk dramatik. Allianser formas samtidigt som huvuden rullar, säger SVT:s utrikesreporter Ida Linde.

Ville hindra krismöte

Ett krismöte för att diskutera Ciottis framtid var planerat att hållas klockan 15 på partiets huvudkontor i Paris.

Innan det hann dock Ciotti skicka ut ett oväntat mejl:

”Ordföranden [Éric Ciotti] har beslutat att stänga dörrarna till högkvarteret klockan tolv i dag. Alla måste lämna kontoret och arbeta på distans”, står det i mejlet enligt Le Figaro.

En av Ciottis medarbetare uppgav att nedstängningen handlade om en ”säkerhetsåtgärd”.

”Som en dålig serie”

Flera anställda uttryckte frustration över beslutet.

– Jag hade tio minuter på mig att evakuera kontoret, sa en anställd, till Le Parisien:

– Han har blivit galen. Jag ska stanna, sa en annan.

– Det känns som att vi lever i en dålig serie på Kanal+, sa en tredje efter att dörrarna till huvudkontoret stängts framför storögda åskådare.

”Han är som Saruman...”

”Mötet uppfyller inte de juridiska kraven i våra stadgar och våra interna bestämmelser”, skriver Éric Ciotti på X och syftar på krismötet. På X la han även ut ett pressmeddelande med avsändare Republikanerna.

Enligt Le Parisien hölls det planerade krismötet i stället 500 meter från lokalen vid klockan 15. Ciotti uteslöts kort därefter.

Partiledaren uppgavs ha förlorat kontrollen över partiet under tisdagen, då han bland annat blev avstängd från sin mejl.

En före detta nära medarbetare till Ciotti jämför situationen med Sagan om ringen:

– Han är som Saruman efter belägringen av Isengård. Han har inte längre någon makt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.