Demonstranter utanför polishuset i Marseille efter att den franska journalisten Ariane Lavrilleux greps under tisdagen. Foto: Isabelle Wesselingh/AFP

Fransk journalist anhållen efter avslöjande

Publicerad

En fransk journalist anhölls efter att ha rapporterat att fransk underrättelsetjänst varit inblandad när civila dödats i Egypten. Händelsen har väckt stark kritik och har kallats för en ”oacceptabel attack” mot pressfriheten.

Den franska journalisten Ariane Lavrilleux anhölls under tisdagen av fransk polis i samband med ett avslöjande från 2021. Avslöjandet publicerades på den granskande sidan Disclose och byggde på hemliga dokument som visade på att fransk underrättelsetjänst varit inblandad i avrättningar av civila vid den egypt-libyska gränsen mellan 2016 och 2018.

Lavrilleux är misstänkt för att ha avslöjat försvarshemligheter och journalistens hem genomsöktes efter gripandet. Hon ska ha blivit förhörd av DGSI, Frankrikes underrättelsetjänst, enligt AFP.

Efter att ha varit anhållen i över ett dygn skrev Ariane Lavrilleux på X att hon släppts.

Attack mot pressfriheten

Disclose beskrev gripandet som en ”oacceptabel attack” mot pressfriheten. Även Reportrar utan gränser och Société des Journalistes vid France Télévisions, ett av Frankrikes journalistförbund, fördömde gripandet av journalisten.

Virginie Marquet, advokat för Lavrilleux och Disclose fördömer också gripandet, enligt The Guardian.

”Jag är bestört och oroad över upptrappningen av attackerna mot informationsfriheten och de tvångsåtgärder som vidtagits mot journalisten. Detta riskerar att allvarligt undergräva sekretessen för journalisters källor”, säger Marquet.

Vid årsskiftet röstades en grundlagsändring igenom i Riksdagen. Lagen innebär att utlandsspioneri kriminaliseras och införs som tryck- och yttrandefrihetsbrott.

Det blir därmed straffbart att lämna uppgifter som kan skada Sveriges förhållanden till andra stater eller organisationer. Men beslutet kritiseras för att urholka meddelarskyddet.

Lagändringarna innebär att brotten utlandsspioneri, grovt utlandsspioneri och röjande av hemlig uppgift i internationellt samarbete införs i brottsbalken.

Samma brott införs i tryck- och yttrandefrihetslagstiftningen.

Det innebär att det blir straffbart att under vissa omständigheter obehörigen röja hemliga uppgifter som förekommer inom Sveriges internationella samarbeten och som kan skada Sveriges förhållande till någon annan stat eller en mellanfolklig organisation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.