Franske ministern skäller ut parlamentet för covid-passivitet

Uppdaterad
Publicerad

I Frankrike fortsätter smittspridningen att öka kraftigt, trots skärpta restriktioner och utegångsförbud i vissa städer. Efter att ha besökt covid-avdelningen på sjukhuset i Corbeil-Esonnes var hälsominister Olivier Véran så upprörd att han gav ledamöterna i nationalförsamlingen en praktfull utskällning för att de inte gör mer.

– I det första rummet låg en 28-årig man intuberad i respirator och med dropp för att få i sig näring och nödvändig medicin! I nästa  låg en överviktig 35-åring i koma! Vill ni inte höra om sådant kan ni sticka härifrån, utropade Véran inför perplexa politikerkolleger och höjde sedan röstläget ytterligare:

– Det är verkligheten på våra sjukhus, det är så det ser ut! Ni debatterar medan sjukvårdpersonalen kämpar för att rädda liv!

På tisdagen redovisade Frankrike enligt Reuters 854 dödsfall med smittan, nästan lika många som under de värsta dagarna i våras. På onsdagen sjönk den till 385. Drygt 27 500 smittade fransmän vårdas just nu på sjukhus.

Bevittna den känslosamma avhyvlingen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.