Cathrine Deneuve (t v) och hennes medskribenter menar att #metoo riskerar att gå för långt, men franska feminister hävdar i ett eget upprop att det som har gått för långt är det rådande läget. På skylten står ”våldtäktskultur”, överstruket med rött. Foto: TT

Franska feminister slår tillbaka mot Deneuve: ”Som den jobbiga släktingen som inte fattar”

Publicerad

Catherine Deneuve och hennes medskribenter påminner om ”den jobbiga släktingen som inte fattar någonting”, skriver ett trettiotal feministiska aktivister i ett svar till Deneuves öppna brev om att metoo-rörelsen har gått för långt. Även en statssekreterare i Frankrikes regering reagerar på vad hon menar är direkta felaktigheter i kvinnornas text.

Tidigare i veckan publicerade le Monde ett öppet brev, signerat av hundra franska kvinnor inom kultursfären, bland dem den Oscarsnominerade skådespelaren Catherine Deneuve, där de försvarar mäns rätt att stöta på kvinnor. Metoo-rörelsen har gått för långt, menar de.

”Våldtäkt är ett brott, men att försöka förföra någon, även ihärdigt eller klumpigt, är inte det”, skriver de.

Kampanjen #MeToo

Brevet har hyllats, i Frankrike och utomlands, bland annat av Italiens tidigare premiärminister Silvio Berlusconi, och har enligt le Monde delats på Facebook över 45.000 gånger.

Statssekreterare: Farlig diskurs

Kritiken har dock inte heller väntat på sig, bland annat från regeringshåll.

Marlène Schiappa, fransk statssekreterare för jämställdhet, säger till France Culture att det i texten finns ”saker som är djupt chockerande, även felaktiga”.

Hon pekar bland annat på att kvinnorna hävdar att sexuella övergrepp bara i vissa fall kan ses som straffbart.

Satssekreterare Marlène Schiappa Foto: TT

– Det är inte sant. Som regeringsmedlem vill jag påminna om lagstiftningen. Att trycka sitt kön mot en kvinna på tunnelbanan, utan hennes medgivande, är ett sexuellt övergrepp. Det kan leda till tre års fängelse och böter på 75.000 euro, säger Schiappa.

– Vi har redan svårt att säga åt unga flickor att inte skämmas, att de inte är de skyldiga i detta. Därför tycker jag att sådan här diskurs är farlig.

”Som den pinsamma kollegan”

Deneuve och hennes medundertecknade får också svar på tal i ett nytt öppet brev, publicerat av France Info, undertecknat av ett trettiotal franska feminister och aktivister.

”Deras brev är lite som den pinsamma kollegan eller den jobbiga släktingen som inte fattar vad som håller på att ske”, skriver de.

När Deneuves medskribenter menar att #metoo riskerar att gå för långt, hävdar aktivisterna att det som har gått för långt är det rådande läget.

”Varje dag blir hundratusentals kvinnor i Frankrike utsatta för trakasserier. Tiotusentals för sexuella övergrepp. Och hundratals för våldtäkt. Varje dag.”

”Våld är inte förförelse”

Aktivisterna menar också att man genom att blanda samman raggande och trakasserier förminskar allvaret i det sistnämnda.

”Om trakasserier och övergrepp ses som ’kraftfullt raggande’ låter det inte så allvarligt. Skribenterna misstar sig. Det är inte en nyansskillnad mellan att ragga och trakassera, utan en väsensskillnad. Våld är inte ’förstärkt förförelse’.”

Texten avslutas med en känga även åt le Monde, en av Frankrike äldsta och mest respekterade dagstidningar, för att ha publicerat brevet.

”Är svinen och deras allierade oroliga? Det är förståeligt. Deras gamla världsordning håller på att försvinna. Väldigt sakta – för sakta – men oundvikligen. Lite dammig nostalgi kommer inte att förändra det, inte ens om den publiceras i le Monde.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet