– Jag säger det här till Donald Trump, och Frankrikes president säger det också: Lämna vårt land i fred, säger Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian om Trumps tweets. Foto: Carolyn Kaster/Thibault Camus/AP/

Franska ministern till Trump: Lämna Frankrike i fred

Publicerad

Säg upp ”det löjliga och extremt dyra Parisavtalet” skrev Trump på Twitter i en uppmaning till Frankrike. Men landets utrikesminister Jean-Yves Le Drian uppskattar inte USA:s president Donald Trumps kommentarer.

Trump twittrade i lördags om den ”väldigt sorgliga” dagen och natten i Paris, och föreslog att franska regeringen säger upp ”det löjliga och extremt dyra Parisavtalet” och i stället använder pengarna till skattesänkningar.

– Vi lägger oss inte i amerikansk politik, och vi förväntar oss samma sak tillbaka, säger Le Drian till tv-kanalen LCI.

I ett annat, något svårbegripligt inlägg konstaterade Trump att Parisavtalet, ett klimatavtal om den globala uppvärmningen, ”inte fungerar så bra” för Paris, då staden drabbats av våldsamma upplopp. Anmärkningen tycks inte ha tagits emot väl på utrikesdepartementet på Quai d'Orsay.

– Jag säger det här till Donald Trump, och Frankrikes president säger det också: Lämna vårt land i fred, fortsätter Le Drian.

Trump har tidigare applåderat att Frankrikes president Emmanuel Macron ”insett Parisavtalets fatala brister”, något som Macron inte uttryckt samstämmighet med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.