Foto: Leif R Jansson/TT & Reuters

Franska och brittiska fiskare drabbar samman över kammusslor

Publicerad

Under måndagsmorgonen drabbade brittiska och franska fiskare samman över fisket av kammussla. Franska fiskare har bland annat kastat stenar och skjutit rökbomber för att skrämma bort britterna.

Bråket ägde rum på Engelska kanalen, 22 kilometer från Normandies kust, nära Seinebukten på måndagsmorgonen. Båda länders båtar har laglig rätt att fiska i området, men de franska fiskarna anklagar britterna för att tömma området på skaldjur.

Därför samlades ett 40-tal franska båtar för att protestera mot brittisk ”plundring” genom att bland annat kasta sten och skjuta rökbomber. Eftersom de franska båtarna var många fler lyckades fransmännen skrämma bort britterna, vars båtar har visat tecken på skador.

”Borde lösas genom att tala runt bord”

Bråket över skaldjur har pågått i 15 år, men har intensifierats de senaste fem. Brittiska båtar kan fiska året om, medan fransk lag bara tillåter fiske mellan 1 oktober och 15 maj.

– Det grundläggande problemet bakom sammandrabbningarna borde lösas genom att tala runt ett bord, inte på öppet hav där folk kan skadas, säger Barrie Deas, vd för Storbritanniens nationella federation för fiskarorganisationer, till BBC.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.