Begravning av fransk polis som mördats under tjänst. Foto: TT

Poliser och soldater ofta offer i franska terrorattacker

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen öppnade en gärningsman eld mot fyra poliser i Carcassone i södra Frankrike. Gärningsmannen skadade en av poliserna, sköt ihjäl en civilperson innan han tog sig till en stormarknad och höll människor gisslan. Det var den senaste i en rad terrorattacker riktade mot poliser i Frankrike.

Frankrike har drabbats av ett flertal terrorattacker under 2000-talet. De mest uppmärksammade dåden har varit riktade mot civila, men om man tittar på alla attackerna, ser man att många av offren är franska poliser och soldater.

Fler än 15 attacker under 2000-talet

I mars 2012 dödades tre soldater i södra Frankrike, av en 23-årig fransk medborgare med algeriska rötter. Under 2015 skedde två olika attacker där tre soldater skadades och en polis mördades.

Attentat i södra Frankrike 2018

2016 mördades två poliser i sitt hem. Gärningsmannen, en IS-anhängare som senare sköts till döds, tog sig in i parets hem och knivhögg dem till döds.

I fjol öppnade en gärningsman, med kopplingar till terrorgruppen IS, eld mot poliser på Champs-Elysees, i centrala Paris. Två av poliserna skadades och en dog. Dessa är några av de 15 attackerna mot poliser och soldater under 2000-talet.

Skjutvapen och knivar

Terrordåden som riktats mot civila har haft olika tillvägagångssätt. Men statistiken visar att gärningsmännen som har attackerat poliser och soldater ofta använder sig av skjutvapen och knivar.

Mer än hälften av gärningsmännen har använt sig av knivar och skjutvapen när de attackerat poliser och soldater. Majoriteten av gärningsmännen är unga män som identifierar sig som muslimer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attentat i södra Frankrike 2018

Mer i ämnet