Kvinna iklädd balaklava på en demonstration i Paris till stöd för Pussy Riot. Foto: Scanpix

Franska Pussy Riot-anhängare gripna – bröt mot ”burka-lagen”

Uppdaterad
Publicerad

Demonstranter som samlats i den franska staden Marseille för att protestera mot ryska Pussy Riots fängelsestraff, har gripits av polis.

Tre medlemmar ur den ryska punkgruppen Pussy Riot dömdes i fredags till två år i fängelse för huliganism för att ha genomfört en Putin-kritisk manifestation i en kyrka i Moskva.

Runt om i världen protesterade människor mot domen, bland annat utanför det ryska konsulatet i franska Marseille. Men efter bara tio minuters demonstration greps kvinnorna av polis. Anledningen var att de, precis som Pussy Riot, var iklädda balaklavas som bara lämnar hål för ögonen och munnen.

Pussy Riot

Enligt stadens polis bröt demonstranterna därmed mot det kontroversiella franska förbudet mot att täcka ansiktet på offentliga platser, rapporterar lokaltidningen La Provence.

Lagen infördes av den förre franske presidenten Nicolas Sarkozy 2009 i syfte att hindra muslimska kvinnor från att bära burka eller andra kläder som döljer deras identitet.

Frankrike har officiellt fördömt domen mot Pussy Riot som en attack mot yttrandefriheten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pussy Riot

Mer i ämnet