Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kan bara beklaga att EU-kommissionen inte dragit Boris Johnsson i örat” – se fiskaren Olivier Leprêtre som oroas av situationen.

Franske fiskaren: EU-kommissionen borde dra Boris Johnson i örat

Uppdaterad
Publicerad

Den franska regeringen hotar stänga hamnarna för brittiska fiskare om en vecka om inte ett hundratal franska fiskare får tillstånd att fiska i brittiska vatten. Ett fiskekrig är på uppsegling i kölvattnet av Brexit, som fått extra bränsle inför det franska presidentvalet.

– Just nu är läget väldigt svårt för de franska fiskarna. De får fortfarande inte tillträde till en del av de brittiska vattnen. De har tappat stora intäkter, och en del vill sälja sina båtar, berättar fiskaren Olivier Leprêtre som SVT Nyheter träffat.

I veckan gick myndigheterna på brittiska kanalön Guernsey de franska fiskarna till mötes och gav tillstånd åt 40 franska fiskebåtar. Beskedet välkomnades i Paris, men enligt franska regeringen saknar fortfarande drygt 100 franska båtar tillstånd från London och den andra brittiska kanalön Jersey.

– Vi vill bara en sak – att Boris Johnson följer avtalet. Men för tillfället uppfyller han inte sin del. Man kan klandra EU-kommissionen för att de inte dragit Boris Johnson i örat för länge sedan. Jag tror man måste slå mot andra produkter än bara fisken. Fiskets andel av BNP:n är väldigt liten och har bara viss påverkan, säger han.

Försöker undvika fiskekrig

EU-kommissionen försöker medla för att undvika att ett fiskekrig bryter ut mellan Frankrike och Storbritannien som kan utveckla sig till ett större handelskrig med represalier. Fisket är en viktig symbolfråga i Frankrike och med fyra månader kvar till presidentvalet försöker kandidaterna överträffa varandra i sitt stöd åt fiskarna.

Nationell samlings presidentkandidat Marine Le Pen anklagade nyligen sittande presidenten Emmanuel Macron för att gett upp kampen för de franska fiskarna efter att regeringen lovat ekonomiskt stöd till de som drabbats.

– Han har kapitulerat, skrev Le Pen.

”Litar på Macron”

Efter detta har Macron vid flera tillfällen uppgett att han tänker slåss för de franska fiskarna ända in i kaklet.

– President Macron ringde personligen till mig förra söndagen för att berätta att han kommer stödja fisket hela vägen. Det är inte illa det, säger Leprêtre.

Tror du på honom?

– Jag tror på honom och jag litar på honom. Utöver stödet från den här regeringen så har fisket stöd av alla de politiska partierna, fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.