Foto: TT

Franska högervalet avgörs

Uppdaterad
Publicerad

Fransmännen röstar i dag om vem som ska bli högerpartiet Republikanernas kandidat i nästa års presidentval. Premiärminister Manuel Valls varnar för att hans socialdemokratiska parti riskerar att krossas i valet i april.

Två tidigare premiärministrar – François Fillon och Alain Juppé – vill ställa upp för Les Républicains i presidentvalet, men bara en av dem släpps fram efter primärvalets andra omgång i dag. Alla röstberättigade fransmän får vara med om att utse toppkandidaten, så länge de pungar ut med 2 euro och dessutom intygar att de delar partiets värderingar, skriver AFP.

Fillon är favoriten

Vallokalerna öppnade klockan åtta på morgonen och stänger vid 19 i kväll. François Fillon är segertippad, och fick dessutom 44 procent av rösterna i primärvalets första omgång för en vecka sedan, där den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy slogs ut.

Val i Frankrike 2017

Fillon har Storbritanniens tidigare premiärminister Margaret Thatcher som förebild och vill skära ner den offentliga sektorn med 500.000 jobb. Han lovar därtill att hjälpa landets privata sektor att skapa nya jobb, för att minska den 10-procentiga arbetslösheten. Alain Juppé vill också skära ner, men med bara hälften så många jobb.

Valls är pessimistisk

Även Socialistpartiet ska hålla primärval, i januari, men sittande president François Hollande har ännu inte berättat om han kommer att ställa upp. Frankrikes premiärminister Manuel Valls varnar för att det socialdemokratiska partiet riskerar att lida ett stort nederlag, säger han i en intervju i tidningen Le Journal du Dimanche. Valls berättar att han inte heller har bestämt sig för om han ställer upp.

Kanske vill ingen av dem vara med om ett val som de ändå ser ut att förlora. Opinionsmätningar tyder på att slutstriden kommer att stå mellan Republikanernas kandidat och högerextrema Nationella Frontens ledare Marine Le Pen.

François Fillon, 62, och Alain Juppé, 71 Foto: TT

Fakta: François Fillon

  • 62 år, katolik.
  • Tidigare premiärminister under dåvarande president Nicolas Sarkozy.
  • Lanserade sin kampanj tidigt, redan 2014 – flera månader före någon av hans rivaler i Les Républicains (Republikanerna).
  • Har uppvaktat katolska väljare. Har lovat landets biskopsråd att lagföra principen att ”ett barn alltid är frukten av en far och en mor”. Det ses som en indirekt attack på möjligheterna till adoption och provrörsbefruktning för homosexuella par.

Fakta: Alain Juppé

  • 71 år gammal och tidigare premiärminister (1995–1997).
  • Var borgmästare i Bordeaux under en stor del av de senaste 20 åren. Har gett staden en ansiktslyftning vilket lockat både turister och nya invånare.
  • Har jobbat med mer vänsterorienterade borgmästare och främjat interreligiös dialog.
  • I tv har han berättat om de många kärleksaffärer han haft mellan sina två äktenskap.

Fakta: Presidentvalet i Frankrike

Frankrike håller presidentval den 23 april 2017 med en högst sannolik andra valomgång den 7 maj mellan de två toppkandidaterna.

Hittills klara för valet är bland andra Nationella frontens Marine Le Pen, förre ekonomiministern Emmanuel Macron som frontfigur i en nybildad vänsterrörelse, Yannick Jadot för miljöpartiet EELV och Jean-Luc Mélenchon för Vänstern.

Högerpartiet Republikanerna gör upp om vem som ska bli partiets kandidat i ett primärval.

Regerande Socialistpartiet håller sitt primärval i slutet av januari. President François Hollande har ännu inte meddelat om han tänker kandidera, trots – eller kanske på grund av – urusla opinionssiffror. Andra tänkbara namn är premiärminister Manuel Valls och förre ekonomiministern Arnaud Montebourg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Frankrike 2017

Mer i ämnet