En skylt förbjuder kvinnor att bära burkini vid en strand i södra Frankrike. Foto: TT

Franska städer trotsar beslut om burkini

Uppdaterad
Publicerad

Borgmästare i sydöstra Frankrike säger att de tänker behålla förbudet mot badplagget burkini trots att högsta förvaltningsdomstolen upphävt förbudet i kommunen Villeneuve-Loubet.

I Nice meddelar att borgmästaren kommer att fortsätta bötfälla kvinnor som bär burkini på stranden.

Borgmästaren i närliggande Frejus, David Rachline, säger att regeln i Frejus fortfarande gäller.

”Spänningarna kommer att öka”

Borgmästaren i Villeneuve-Loubet, kommunen som domen närmast gäller, är starkt kritisk.

– Det kommer att öka spänningarna, inte dämpa dem, säger borgmästaren Lionnel Luca som också är parlamentsledamot för det största borgerliga partiet Les Républicains.

Enligt Lionnel Luca upplever Frankrike en smygande islamisering. Han befarar att man nu får se en ”form av leende och charmerande sharia på våra stränder”.

Lionnel Luca berättar också att kommunen nu ska undersöka hur man kan formulera om reglerna för klädsel på stränderna.

Även på Korsika

Även den socialistiske borgmästaren i staden Sisco på Korsika säger att han inte följer domstolens beslut, rapporterar tidningen Le Parisien.

Förbudet i Sisco infördes efter ett bråk på stranden i Sisco i mitten av augusti mellan en grupp personer med nordafrikanskt ursprung å ena sidan och bybor å den andra.

– Jag känner inte att att beslutet i domstolen berör mig, säger borgmästaren Ange-Pierre Vivoni.

Enligt Vivoni handlar förbudet i Sisco om säkerheten för personer och egendom. 

– Det fanns risk för att människor skulle dödas.

”Muslimerna tackar mig”

Ange-Pierre Vivoni understryker att han fattade beslutet om burkiniförbud för att skydda hela befolkningen, inklusive muslimerna.

Borgmästaren säger vidare att han i nuvarande läge inte kan riskera någon som helst provokation, av vilken sort det än må vara.

– Muslimerna har tackat mig eftersom deras religion predikar fred och förståelse mellan folk.

Ingen burkini

Händelserna på stranden i Sisco, som gav ytterligare bränsle på den hätska burkinidebatten i Frankrike, har beskrivits som en strid med religiösa undertoner där det bland annat skulle ha handlat om att någon bar en burkini.

Detta visade sig senare inte stämma. Det handlade inte om radikala islamister mot rasister utan om ett simpelt bråk om territorium och om vem som ska bestämma. Det visade polisutredningen som genomfördes efter händelsen, rapporterade radiokanalen France Inter.

Förbuden gäller formellt fortfarande

Dagens dom i Conseil d' État, den högsta förvaltningsdomstolen gäller strikt juridiskt bara Villeneuve-Loubet och är tillfälligt. Enligt domstolen kommer ett definitivt beslut att fattas senare.

Domen ses dock som ett prejudikat, ett principbeslut, som även rör de andra 30 kommuner som har infört ”burkini-förbud”, även om anti-burkini-reglerna formellt fortfarande gäller där.

Conseil d' État motiverar sitt beslut med att förbudet kränker grundläggande rättigheter: att röra sig fritt, religionsfriheten och den personliga friheten.

Burkiniförbuden

Visa
  • Förbuden nämner varken kvinnor eller muslimer uttryckligen, men tolkas som riktade mot burkinin. I exempelvis Cannes förbjuds kläder som ”inte respekterar vedertagna sedvänjor och sekularitet”.
  • Badkläder som uppenbart ”visar religiös tillhörighet, i en tid då Frankrike och helgedomar är mål för terroristattacker, riskerar att störa den allmänna ordningen”, heter det. Förbudet i Villeneuve-Loubet har liknande skrivningar.
  • Polisen anklagas, inte minst på sociala medier, för hyckleri och inkonsekvens när förbuden tillämpas. Varför bara kvinnliga plagg? Varför bara rikta sig mot muslimer? undrar kritiker. Bilder sprids på heltäckande, men tillåtna, sim- och våtdräkter, på kristna nunnor som badar iförda sina traditionella dräkter, och liknande.
  • Frankrike har sedan 2011 ett kontroversiellt förbud att täcka ansiktet i offentlig miljö. Det riktar sig bland annat mot nikab och burka. Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna fann 2014 att det inte strider mot religionsfriheten.
  • Sedan 2004 är det förbjudet att i statliga skolor bära religiösa symboler eller klädesplagg, till exempel judisk kippa, stora kristna kors samt muslimsk huvudduk.

Källa: TT/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Franskt förbud mot burkini

Mer i ämnet