Foto: TT

Amnesty kräver att Frankrike upphäver burkiniförbud

Publicerad

Att förbjuda det heltäkande badplagget burkini kränker kvinnors rättigheter och Frankrike måste omedelbart häva sina lokala förbud mot plagget. Det skriver människorättsorganisationen Amnesty International, inför att Frankrikes högsta juridiska instans ska ta ställning i frågan.

Människorättsorganisationen Amnesty International går i en skriftlig kommuniké till hårt angrepp mot Frankrike, sedan vissa orter i landet valt att förbjuda det heltäckande badplagget burkini på offentliga stränder.

”Att inte upphäva burkiniförbudet är en missad chans att få ett slut på angreppen mot kvinnors yttrande- och religionsfrihet”, skriver Amnesty på sin hemsida.

Organisationen menar att förbudet diskriminerar kvinnor och ”baserar och livnär sig på fördomar och intolerans”.

”Kränker och leder till våld”

Amnesty anklagar franska myndigheter för att godtyckligt ha hittat på ursäkter för att rättfärdiga förbudet. Det går inte att hävda att ett klädesförbud har införts för att skydda kvinnor, menar man. Tvärtom så kan det tolkas som ”ett grönt ljus” för mer våld riktat mor kvinnor och flickor.

”I verkligheten inskränker denna typ av diskriminerande och inkräktande åtgärder kvinnors valfrihet, och kränker deras rättigheter och leder till våld”, skriver man, och fortsätter:

”Dessa förbud bidrar på intet sätt till att stärka den allmänna säkerheten, men öppnar upp för allmän förnedring.”

Beslut i högsta instans i dag

Under fredagen ska Frankrikes högsta rättsliga instans, conseil d’état, ta ställning till om förbuden som har införts på många orter är befogade och förenliga med franska grundlagar.

Förbuden mot täckande strandklädsel med religiösa förtecken infördes efter den senaste tidens jihadistiska terrordåd på fransk mark. Lagstiftarna menar att burkinin är en symbol för förtryck inom religionen islam och därför kan tolkas som en provokation.

Besluten är hett omdebatterade, och de senaste dagarna har det rapporterats att muslimska kvinnor trakasseras av polis på Rivierans stränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Franskt förbud mot burkini

Mer i ämnet