En kvinna tvingades i går av fransk polis att ta av sig sin heltäckande tunika på en strand i Nice. 15 städer i Frankrike har infört ett förbud mot burkinin – däribland Nice. Foto: Best Image

Poliskritik och säljsuccé efter burkiniförbud

Uppdaterad
Publicerad

Bilder på hur fransk polis tvingar en kvinna att ta av sig sin heltäckande klädsel på en strand i Nice har väckt stor uppmärksamhet. Händelsen är en följd av stadens förbud mot burkini, men röster höjs nu för att fransk polis godtyckligt ingriper mot kvinnor med muslimsk klädsel.

Nice är en av de franska städer som den senaste tiden infört ett förbud mot att bära plagget burkini.

Under dagen har också bilder som uppges visar hur fransk polis tvingar en kvinna på stranden i Nice med heltäckande klädsel att ta av sig sin långärmade tunika cirkulerat i internationella medier.

Franskt förbud mot burkini

Fotografen bakom bilderna, som ska ha tagits under gårdagen, hävdar att poliserna stannade hos kvinnan i 10 minuter och därefter gav henne en bot för hennes heltäckande kläder.

”Tvingades inte ta av sig klädsel”

Enligt uppgifter från Erwann Le Hô, talesman för lokalpolisen i Nice, ska kvinnan dock ha inte ha tvingats att ta av sig sin klädsel, uppger den tyska tidningen ”Der Spiegel”.

–Kvinnan ville visa att hon bar en baddräkt, men ingen tvingade henne att ta av sig den överdel hon bar.

Enligt Le Hô ska polisen ha talat om för kvinnan att hon inte kunde stanna på stranden i sin klädsel.

Kvinnan återigen ska då återigen ha satt på sig plagget, och därför fått betala en bot på 38 euro, och enligt Erwann Le Hô därefter ha lämnat stranden av egen vilja.

15 städer med förbud

15 franska städer, däribland Nice, Cannes och ett antal andra turistorter har under sommaren infört ett förbud mot den heltäckande baddräkten burkini.

Myndigheterna i de städer som infört förbudet har hävdat att anledningen bakom beslutet varit: ”en oro vad gäller klädesplagg av religiös art i efterdyningarna av de terrordåd som drabbat landet”.

Men beslutet har även väckt kritik, och röster som menar att fransk polis ser godtyckligt på vad som är en burkini och att istället ingriper mot kvinnor med muslimsk klädsel har höjts.

”En positiv symbol”

Burkinin skapades i början av 2000-talet av den australiensiska designern Aheda Zanetti, som till BBC säger att plagget är en symbol för en positiv utveckling.

– Det verkar som att Frankrike har valt att fokusera på det negativa, som att burkinin är skadligt på något sätt. För oss är burkinin en positiv symbol och en bra utveckling.

Den nya burkinilagen började under måndagen att gälla i Nice och redan under dess första dag ska åtta kvinnor ha rapporterats ha brutit mot lagen.

”Plagg för att bada i”

En kanske mer oväntad följd av det franska burkiniförbudet är att försäljningen av plagget ökat med 200 procent, och då framförallt till icke-muslimska kvinnor.

Och enligt Aheda Zanetti var själva syftet bakom skapandet av plagget att kunna ge kvinnor möjlighet att leva ett aktivt liv.

– Vi skapade burkinin för att kvinnor ska kunna vara aktiva, flexibla och självsäkra även om de väljer att bada i ett mer blygsamt plagg. Burkinin skapades i Australien för den australiensiska livsstilen och samhället. Plagget ska inte ses som ett muslimskt eller icke muslimskt plagg – det är bara till för att bada i.

Riskerar böter

Förbudet mot att bära burkini innebär konkret att den som bär plagget på en strand blir ombedd att byta om eller lämna platsen.

Sker inte detta riskerar man att få böta 38 euro, motsvarande omkring 360 kronor.

Men burkiniförbudet är inte det första franska förbudet mot klädesplagg – redan 2011 infördes ett förbud mot att bära burka, niqab eller andra former av heltäckande slöja på allmänna platser i Frankrike.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Franskt förbud mot burkini

Mer i ämnet